Back to top

Emelkedik januártól a minimálbér

Publikálva: 2024, január 9 - 06:00
Januártól 750 euróra emelkedik a minimálbér Szlovákiában, ezzel párhuzamosan a bérkiegészítések is növekedhetnek, amelyet azonban elleneznek a munkaadók, és változtatásokat követelnek.
Emelkedik januártól a minimálbér

A tárgyalások nem voltak egyszerűek a minimálbér növelésével kapcsolatban, augusztus végén azonban sikerült megállapodni, hogy 2024 januárjától az eddigi 700 eurót 750 euróra növelik.

„Már a második év, hogy a önkormányzati szakszervezet képviselőivel, illetve a munkáltatókkal közösen sikerült megállapodni a minimálbér emeléséről”

– tájékoztatott Petra Podhorcová, munkáltatók országos szövetségének szóvivője.

Amennyiben rápillantunk az adatokra, Szlovákia ezen a téren továbbra is óriási lemaradásban van az európai államokhoz képest. Luxemburgban például 2508 euró a minimálbér, Németországban 1997, Hollandiában pedig 1995 euró. Magasabb a minimálbér többek között Szlovéniában (1203 euró), Lengyelországban (811 euró), valamint Csehországban is (728 euró).

Az alkalmazottaknak jó hír, hogy a minimálbér növekedése mellett az egyes bérkiegészítések, mint a hétvégékért, valamint ünnepnapokért járó extra juttatás összege is emelkedni fog.

„Természetes, hogy a cégek a plusz költségeket a termékek és szolgáltatások árának növelésével szeretnék kiegyenlíteni”

– jegyezte meg Petra Podhorcová.

A másik oldalon azonban ott vannak az alkalmazottakat képviselők, akik még magasabb bérkiegészítéseket szeretnének. Az alkalmazottak bérkiegészítését növelni kellene, illetve az ünnepnapi munkaidőt is le kellene rövidíteni – tette hozzá Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének alelnöke. A szakemberek azt szeretnék elérni, hogy két év múlva Szlovákiában a minimálbér elérje a 920 eurót. 

Forrás: ​noviny.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek, mzdy
Cookies