Back to top

Elutasították a városi képviselők újabb magánóvodák nyitását

Publikálva: 2024, március 20 - 11:36
Elutasította több új magánóvoda létesítését Dunaszerdahely város területén az önkormányzat – erről is döntés született többek között a képviselő-testület március 19-ei ülésén. Az érvek között szerepelt, hogy a város kilenc önkormányzati fenntartású óvodájában eleve bőven van még szabad hely, nem beszélve a további két egyházi fenntartású óvodáról vagy a regionális oktatási hivatal által létesített két speciális nevelésű óvodáról. Elhangzott a plenáris ülésen az is, hogy a jelenlegi bő kapacitás mellett a csökkenő demográfiai mutatók sem indokolják további (magán)intézmények létesítését.
Elutasították a városi képviselők újabb magánóvodák nyitását

A testület ülésén született döntés arról, hogy nem támogatja a szeredi székhelyű Alfa Help oz. és a malackai székhelyű MONTIKL Kft. magánóvoda-nyitási szándékát Dunaszerdahely városa.  

Annak okán sem, ahogyan Hájos Zoltán polgármester felhívta rá a figyelmet, eleve a város kilenc önkormányzati óvodájában is bőven van még szabad hely, nem beszélve a katolikus és a református óvodáról vagy a regionális oktatási hivatal által létesített két speciális nevelésű óvodáról.

Mint elhangzott, nem indokolt további (magán)intézmények megnyitása, hiszen jócskán van még kapacitás a dunaszerdahelyi óvodákban.

Emellett a csökkenő demográfiai mutatók sem amellett szólnak, hogy további intézményi bővítés lenne okolt.

Ugyanezen okokból a balázsfai székhelyű Suniversity Kft. magániskola-nyitási kérelmét sem támogatta az önkormányzat. 


„Dunaszerdahely város kilenc önkormányzati óvodájában 852 gyermek fejlődését biztosítják az óvópedagógusok”,

mondta el Kürthy Éva, az Óvodai Szolgáltatói Központ munkatársa, hozzátéve, hogy a város az elmúlt két évben az óvodai udvarokat és az ottani játszótereket bővítette új elemekkel, az egyes óvodák igénye szerint.

„Folyamatosan bővítettük és modernizáltuk az internethálózatokat is, hogy az összes óvoda minden osztályában használni lehessen az oktató-nevelő munkához a számítógépeket, az interaktív táblákat, illetve a fejlesztő programokat, amelyeket szintén az elmúlt két évben vásároltunk”

– tette hozzá Kürthy Éva, jelezve, hogy az idei évben az oktató-nevelő munka minőségének a javítását, valamint az óvodák beltereinek további felújítását célozták meg, így például januárban és februárban állami dotációból kilenc önkormányzati óvoda mind a 40 osztálya kapott készségfejlesztő segédeszközöket, játékokat, emellett a gyermekek szép új könyveket vehettek a kezükbe, többek között koruknak megfelelő szépirodalmat és tudományos, fejlesztő képeskönyveket is.

Az ovikban új, színes, interaktív szőnyegeken szívesen tornáznak, ugrálnak, építenek a kicsik vagy éppen tanulják a közlekedés szabályait. Az év első két hónapjában az alvóhelyiségekbe új, színes paplan és vánkoshuzatokat, lepedőket vásárolt a város, „így a gyermekek szívesebben ágyba bújnak pihenni a katicákkal, zsiráfokkal és pandamacikkal” teli paplanokba.

Jelenleg az Óvodai Szolgáltatói Központban új bútorok vásárlására irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése is folyik, de idén tervezik még az óvodai játszóterek bővítését mozgásfejlesztő elemekkel, mindezt részben állami dotációból, részben városi költségvetésből.

Dunaszerdahely városi fenntartású óvodáiba a 2024/25-ös tanévre 2024 májusában zajlik. Az óvodába a gyerekek hároméves kortól nyerhetnek felvételt, bár az óvodalátogatásra kivételes esetekben felvehetők kétéves kortól is. A felvétel során előnyben részesülnek azok a gyermekek, akik számára kötelező az óvodai nevelés. 

A beíratás részletei rövidesen portálunkon is elérhető lesz.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies