Back to top

Előrelépés a műanyagszelektálás területén

Publikálva: 2018, június 18 - 05:54
Továbbra is a fejlődés jellemzi a város és az FCC Slovakia hulladékgazdálkodási vállalat közti gazdasági együttműködést Dunaszerdahelyen.
Előrelépés a műanyagszelektálás területén

Gál Attilától, az FCC Slovakia képviselőjétől megtudtuk, február közepén indult a meghatározott műanyaghulladék szervezett elszállítása Dunaszerdahely családi házas övezeteiből. Havonta egyszer szállítják el ezt a fajta hulladékot (az időpontokat a táblázatban találják), s az elmúlt négy hónapban több mint kétszeresére nőtt az elszállított hulladék mennyisége. A nyáron a magasabb ásványvízfogyasztás miatt további növekedés várható, de már most is sikertörténetnek nevezhető az újítás azért is, mert a legtöbb városlakó valóban azt helyezi a sárga zsákokba, ami oda tartozik. A lakosok több zsákot is kihelyezhetnek, s minden esetben annyi üres zsákot kapnak, amennyit elszállítottak tőlük. A fejlődésre ugyanakkor továbbra is van mód, nem csak itt, hanem leginkább a lakóházas övezetekben, ahol továbbra is még magas az oda nem illő szemét aránya az osztályozott hulladéktárolókban.

Az FCC Slovakia pedig továbbra is aktív szerepet vállal az önkormányzattal közösen a tájékoztatás területén is. A „Kreslíme so Smietkom” elnevezésű művészeti verseny évek óta nagy sikerrel zajlik, ide különféle hulladékokból készült alkotásokról - és nem csak rajzokról - küldhetnek be fotókat az ovik, ill. iskolák, amelyekre aztán a vállalat weboldalán lehet szavazni. Idén a dunaszerdahelyi Meseerdő óvoda egyik alkotása kapta a legtöbb szavazatot, így Ők nyerték meg az idei versenyt, de a papírgyűjtés területén is nagyon eredményesek a városunk oktatási intézményei.

Szintén a gyerekekre koncentrál a Kuka Manó előadássorozat a Rivalda Színház előadásában, amely idén ismét minden dunaszerdahelyi óvodába ellátogatott, hogy játékos módon oktasson a hulladék osztályozására.

A FCC egyébként támogatóként sem hiányzik városunk kiemelkedő rendezvényeiről, mint például a napokban előadott Életrevalók című igaz történet a Játékszín előadásában, a Városi Bál, a Felvidéki Vágta, Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika, Karácsonyi vásár, de tavaly óta már a DAC ezüst szintű támogatójaként is segíti a dunaszerdahelyi sport virágzását.

GYŰJTÖTT műanyaghulladék:

Üdítős és ásványvizes PET-palack (összelapítva)

- Kiöblített háztartási flakon – kozmetikai és vegyi cikkek csomagolásából származó műanyag (HDPE, PE, PP)

- A háztartásban előforduló tiszta fólia (HDPE, LDPE)

- Tejes és gyümölcsös dobozok (TetraPack) kiöblítve, összelapítva

 - Fém csomagolódobozok – üdítős, sörös, konzerv.

NEM gyűjtött hulladék:

Zsíros, festékes, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakon

- Kommunális hulladék, kemény műanyag (pl.: ládák, bútor, PVC, stb.)

A sárga színű zsákok gyűjtése mindig a hónap közepén van, az idén még a következő időpontokban:  július 12., augusztus 16., szeptember 13., október 11., november 15., december 13.

Ezt már olvasta?

Cookies