Jelenlegi hely

Élmezőnyben az egészségügyi középiskola

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, április 9 - 13:55 | Oktatás
Április 6-án a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola diákjai, három csapatba tömörülve vettek részt Szenicén (Senicán) a Középiskolai Szaktevékenység kerületi fordulóján. Két szakterületen védték meg pályázati munkájukat.
Élmezőnyben az egészségügyi középiskola

Az Egészségügy és gyógyszerészet kategóriában Jakab Adriána és Fekete Gabriella 3. osztályos tanulók egészségügyi asszisztens szakon 2. helyezést értek el. Ezzel iskolánkat és városunkat képviselhetik az országos versenyen, Zsolnán. A pályamunkájuk témáját is régiónk adta, mégpedig városunk fürdőjében működő szolgáltatás, a halpedikűr adta. A szolgáltatást működtető Volner Katalinnak köszönhetően a diákok egészségügyi szempontból tanulmányozták a „doktor halak” munkáját.

A másik munka, amely szintén bejutott az országos versenyre, kategóriájában egyedülálló volt. Olyan oktató filmet készítettek a diákok elhivatott tanáraik segítségével, amely az egészségügyi asszisztensek bővülő hatáskörük elsajátítását segíti elő. Tudni kell, hogy 2017 márciusától az egészségügyi asszisztens önállóan távolíthatja el a lerakódott váladékot a légutakból azoknál a betegeknél, akik nem képesek vagy nem tudják felköhögni azt. Mivel ez idáig ez nem szerepelt a tantervben, ezért a tankönyv sem foglalkozik vele, így a gyakorlat hozta az ötletet, hogy megszülessen ez a segédeszköz. A tanulók alkotását a bírálóbizottság elnöknője javasolta hivatalosan is besorolni az iskolai segédeszközök közé, mert teljesíti az elvárásokat, amit egy segédeszköznek kell, hogy teljesítsen. Győzelemre a lelkes csapatot Henešová Miroslava és Szalay Tibor vitte, de a háttérben lelkes pedagógusok és iskolabarátok csapata segítette.

A harmadik csapat szintén az Oktatásügyi eszközök, módszertani technológiák kategóriájában is sikeresen teljesített Kukumbergová Claudia és Nagy Gábor vezetésével. A munkájuk a nehézkesen nyelő betegek etetésére lett összeállítva, egy szakmai „tízparancsolatot” hoztak létre, ezen betegek helyes táplálására.

Gratulálunk a nyerteseknek! Kívánjuk, hogy méltóképpen képviseljék iskolánkat és régiónkat majd az országos versenyen!

Horváth Mária, szakoktató