Back to top

Élményközpont, de új kerékpártárolók is jönnek

Publikálva: 2021, szeptember 28 - 18:49
Huszonötödik ülését tartotta szeptember 28-án városunk képviselő-testülete. Az ülésen többek között a Barátság téri óvoda felújításával, egy városi élmény- és környezetvédelmi tájékoztató központ kiépítésével, valamint újabb kerékpártárolók létesítésével kapcsolatos pályázatokról is egyeztettek.
Élményközpont, de új kerékpártárolók is jönnek

Az első pontok között a költségvetés bevételi oldalának teljesítéséről és a kiadási oldal merítéséről számolt be, illetve az összevont (konszolidált) könyvelési zárást mutatta be Pápay Zoltán, a pénzügyi főosztály vezetője. A költségvetés módosítása kapcsán Pápay elmondta, pozitív irányba mutatnak a prognózisok, több bevétel várható például a fejlesztési illetékből vagy az ingatlanadóból, de spórolni is sikerült, többek között a vásártér felújításánál a közbeszerzésnél. A többletet felújításokra szánják, így például

a vásártér mellett lesz majd teqball asztal, de új felületet kap a kosárlabdapálya, s ide telepítenek két pingpongasztalt is, valamint kiépítik a vásárteret átszelő kerékpárutat. Emellett megújul a Szabó Gyula Alapiskola kézilabdapályája, illetve a Fenyves lakótelep úthálózata is a tervek szerint.

A beterjesztést a testület tudomásul vette, illetve elfogadta.

A növekvő nyersanyagárak és a szolgáltatásbeli árnövekedések okán a képviselők módosították az idősek otthona költségeinek mértékét is, majd eléjük került az az ügyészi figyelmeztetés, amit a járási ügyészség juttatott el a városi hivatalhoz a Sárga kastéllyal átellenben emelt Összetartozás emlékműve miatt. Az önkormányzatnak a vizsgálat során egy formai hibát rótt fel az ügyészség, amelyet a képviselők tudomásul vettek.

Még augusztus végével beadott a város egy pályázatot a Halpiac téri óvoda bővítésére, kapacitásának növelésére, most pedig a testület jóváhagyásával

megcélozzák a Barátság téri óvoda épületének a korszerűsítését, az ottani nyílászárók cseréjét, illetve az épület hőszigetelését is.

A felújítás egyben csökkentené a későbbiekben a kiadásokat.

Egy másik pályázati felhívás keretén belül a város egy vissza nem térítendő pénzügyi támogatási kérelmet nyújt be egy dunaszerdahelyi élmény- és környezetvédelmi tájékoztató központ kiépítésére.

Az élményközpont az Üzleti és Tájékoztatási Központban valósulna meg, részben oktatási jelleggel, célja főképp a csallóközi természet bemutatása lenne interaktív kiállítás formájában.

Mindez a konferenciaterem előterében létesülne, de maga a konferenciaterem is megújulna, illetve az emeletem két workshop terem jönne létre a mostani tükörterem és a mellette lévő felújításával. A tervet egy fiatal és kreatív csapat készíti, amely oktatási, valamint turisztikai szempontból is érdekes és modern megközelítésben javasolja kihasználni a lehetőségeket.

Elfogadta a testület azt a beadványt is, amellyel szintén pályázik a város további kerékpárutak és két újabb kerékpártároló létesítésére. Az európai uniós projekt keretében

a Czibók utcai körforgalom és a Pozsonyi út közötti kerékpárutat építik ki, illetve a meglévő városi kerékpártárolók mellé további kettőt emelnek, 30-30 kerékpár tárolására. Az egyik a vasútállomási parkban a meglévő mellé épül, míg másikat a Thermalpark főépülete mellé tervezik. 

Az európai források merítésével kapcsolatos javaslat volt a testületi ülés utolsó pontja, amelyben a képviselők megszavazták a „Dunaszerdahelyi fenntartható városfejlesztési terület” létrehozását, amelyet Dunaszerdahely városa és több környékbeli település alakít majd.

A cél az, hogy a városfejlesztési terület lakossága elérje a 60 ezer főt, s így könnyebben tudjon a régió pályázni EU-s pénzek folyósítására, például összefüggő, egymáshoz kapcsolódó kerékpárutak kiépítésére.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies