Back to top

Ellenőrzik a kutyatulajdonosokat

Publikálva: 2016, június 21 - 13:16
Az utóbbi időben megszaporodtak a bejelentések, hogy az ebtulajdonosok sok esetben nem tartják be a kutyatartás és a közösségi együttélés szabályait.
Ellenőrzik a kutyatulajdonosokat

Elsősorban a városi bérlakásokban élőknél merülnek fel problémák. Városi bérlakásban ugyanis csak a tulajdonos beleegyezésével lehet kutyát tartani. Azoknál a kutyatulajdonosoknál, akik városi bérlakásban élnek és nem jelentik be kutyájukat az önkormányzatnál, ez akár a bérleti szerződés felmondásához is vezethet. Amennyiben a kutyatartó nem tartja be az együttélés szabályait, az szintén hasonló következményekkel járhat.

A városi rendőrség rendszeresen ellenőrzi a kutyatulajdonosokat. Az ellenőrzés során olyan szabálytalanságokat találtak, hogy az ebtartók nem szedik fel az ürüléket a kutyájuk után. Folyamatosan csökken az önkormányzatnál bejelentett kutyák száma, mert a kutyatartók egy része ennek a kötelezettségének sem tesz eleget.

A kötelező ingyenes chipeztetés bevezetésével, ami egy kutyaigazolvánnyal is járt, megnövekedett a bejelentett kutyák száma. 2012-ben közel 1900 regisztrált kutya volt Dunaszerdahelyen. A szlovák parlament viszont megszüntette a kötelező chipeztetést, ezáltal a bejelentett kutyák száma drasztikusan csökkeni kezdett. Jelenleg Dunaszerdahelyen 1704 regisztrált kutya van, ez a szám azonban nem felel meg a valóságnak.

A városi önkormányzat ezért a nyáron nagyszabású ellenőrzést tervez, a városi rendőrség folyamatosan kontrollálni fogja az ebtartókat. Az önkormányzat cserélni fogja a kutyák azonosítására szolgáló érméket is, az eddig kibocsátott műanyag érméket időtálló, kutyabarát vas érmékre cserélik. Az ebadó esetében is változtatások várhatóak. Erről a képviselő-testület határoz majd.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies