Back to top

Elhivatottság, művészet áldozatot vállalni másokért

Publikálva: 2024, május 14 - 18:45
Május 13-án kilencedik alkalommal köszöntötte az Összefogással a holnapért Polgári Társulás és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat régiónkban megválasztott képviselői klubja az egészségügyi nővéreket, ápolókat az ápolók nemzetközi napja alkalmából.
Elhivatottság, művészet áldozatot vállalni másokért

Az ünnepi esten a főszervezők – csakúgy, mint az elmúlt években – tiszteletüket és megbecsülésüket fejezték ki azoknak az egészségügyi nővéreknek, ápolóknak, akik áldozatos, sokszor embert próbáló munkájukkal, elkötelezettségükkel végzik a beteg emberek ápolását, és segítik gyógyulásukat.

A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola diákjai, Fábiánfi Fanni és Viktória Horváthová szavalattal köszöntötték a megjelenteket, majd Bíró Éva és Tilajčík Edit, az est háziasszonyai üdvözölték a jelenlévőket, kiemelve Berényi Józsefet, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnökét, Hájos Zoltánt, városunk polgármesterét, megyei képviselőt, Puha Györgyöt, Dunaszerdahely alpolgármesterét, a városi önkormányzat egészségügyi és szociális gondoskodás bizottságának elnökét, Karaffa Attilát, városunk alpolgármesterét, Nagy Darinát, a városi hivatal vezetőjét, Takács Tímeát, az ünnepi estnek otthont adó Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatónőjét, Horváth Zoltánt, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet orvosi igazgatóhelyettesét, Földes Henriettát, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet ápolásért felelős igazgatóhelyettesét, a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarájának elnöknőjét, Fekete Mónikát, a Szociális Szolgáltatóközpont igazgatónőjét, Bíró Johannát, és Pongrácz Kálmánt, a dunaszerdahelyi Idősek Otthonának igazgatóját.

„Az ápolás olyan küldetés, mely megtanít minket arra, hogy ne mindig csak önmagunk legyünk fontosak, hanem vegyük észre a másik embert. Hivatásként érdemes megélni, mert különben elveszíti valódi értékét" – idézték fel Florence Nightingale, a „Lámpás hölgy“ szavait a műsorvezetők, akinek születésnapján, május 12-én ünneplik a nővérek nemzetközi napját.

Hájos Zoltán, városunk polgármestere ünnepi köszöntője elején a szervezőbizottság és saját nevében köszönte meg a megjelenteknek, hogy elfogadták meghívásukat, és részt vesznek az Ápolónők nemzetközi napja alkalmából immár kilencedszer megrendezett ünnepségen.

Visszaidézte, hogy tíz évvel ezelőtt indították útjára a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a dunaszerdahelyi járásban megválasztott megyei képviselők azon kezdeményezést, hogy egy gálaest keretében köszönjék meg az ápolóknak, egészségügyi nővéreknek az áldozatos munkájukat, amelyet a betegek, elesettek, rászorulók gondoskodása terén fejtenek ki.

„A mai ünnepség alkalmából szeretnénk kifejezni köszönetünket és hálánkat az ápolónőknek, akik a társadalom részéről nem kapják meg a megfelelő erkölcsi és anyagi megbecsülést áldozatos munkájukért. Mindezek ellenére felelősségteljes munkát végeznek az ápolás és gondoskodás terén, gyakran saját erejükön felül is, mindig van egy-egy meleg szavuk a betegekhez, így segítve a betegek gyógyulását.

Az ápolók munkája nemcsak munka, hanem hivatás. Elhivatottság, művészet áldozatot vállalni másokért“ – mondta Hájos Zoltán köszöntőjében.

Berényi József, Nagyszombat megye alispánja szintén köszöntötte a jelenlévőket. Mivel nem szeretné ismételni polgármester úr szavait, röviden szólna az ünnepeltekhez – mondta.

„Ez az a nap, amikor hatalmas köszönetet kell mondani mindazért, amit tesznek – a munkájukért, amit végeznek, az emberi hozzáállásért, a türelemért, a jóságért, a szakmai hozzáértésért“ – köszöntötte az egészségügyi dolgozókat. „Ha most mindenkinek nem is, de örülök, hogy legalább néhányuknak köszönetet mondhatunk személyesen is“ – tette hozzá az alispán, majd az ünnepeltekhez szólva hangsúlyozta:

„Kérjük önöket, hogy továbbra is maradjon meg önökben ez az erő, ez az energia és legfőképpen a türelem és a szakmai hozzáértés, amit gyakorolnak a munkahelyükön“ – zárta ünnepi gondolatait a megye alelnöke.

Fekete Mónika, a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarája elnöknője május 12-e, az ápolók nemzetközi napja alkalmából tisztelettel és mély hálával köszöntötte az ünnepelteket.

„Ez a tisztelet önöknek szól, akiknek a munkája nélkülözhetetlen az egészségügyben“ - mondta az elnöknő, majd további dicsérő szavakkal folytatta:

 „A hivatásuk nemcsak munka, hanem küldetés. Szenvedéssel és fájdalommal találkoznak, de rendíthetetlen hozzáállással támaszai a betegeknek legnehezebb pillanataikban, erőt adnak neki, elkísérik őket a gyógyulás útján. Önök az az egészségügyi rendszer szíve, lelke.“

Fekete Mónika köszöntője végén azt kívánta, hogy munkájukban továbbra is örömet és megelégedettséget találjanak, sok erőt, egészséget és sok szép pillanat kísérje életüket.

A köszöntő szavak után Berényi József, Hájos Zoltán, és Fekete Mónika adták át az elismerő okleveleket, illetve az ajándékokat az elismerésben részesített, kitüntetett nővéreknek.

Az első hat kitüntett nővért a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarája a dunaszerdahelyi kórházzal közösen jelölte a kitüntetésre.

A 2024-ben kitüntetettek: Polák Melinda, a neurológiai osztály főnővére; Kollár Éva, a gyermekosztály főnővére; Gódány Zsanett, a fiziátriai, balneológiai és rehabilitációs osztályról, Képesi Judit, a sebészeti osztály nővére, Belkovics Terézia, a szülészeti-nőgyógyászati osztály szülésznője, és Szelle Erika, aki jelenleg onkológiai rendelőben dolgozik.

A város területén működő szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények, a Szociális Szolgáltatóközpont és az Idősek otthona egy-egy alkalmazottját is a hagyományokat folytatva jutalomban részesítették. Cserepes Angelika a bölcsőde, Nagyvendégi Klára pedig a dunaszerdahelyi idősek otthona dolgozói. Őket az említett intézmények dolgozói javasolták a kitüntetésre.

Az est során a polgárok javaslata alapján két, magánorvosi rendelőben tevékenykedő egészségügyi dolgozót is kitüntettek, mégpedig Molnár Ildikót, aki jelenleg Laczkó Ildikó magán háziorvosi rendelőjében dolgozik, illetve Molnár Györgyit, aki Peter Buliščák doktor úr rendelőjében igyekszik tudása legjavát nyújtani.

A kitüntetések átadása után kellemes, szórakoztató műsorral kedveskedtek a szervezők a jelenlévőknek.

Előbb Lui, a világrekorder bűvész és illuzionista kápráztatta el a bűvészet látványos, humoros elemeivel a nézőket, majd a közkedvelt énekművész, operaénekes, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett Szeredy Krisztina, illetve a közelmúltbeli amerikai útján vele fellépő, a magyar operett utazó nagykövetének is nevezett operaénekes, színész, rendező, Leblanc Győző varázsolták el a közönséget.

Az ünnepi esten készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies