Back to top

Elfogadta a parlament az időseknek járó oltási hozzájárulást

Publikálva: 2021, december 10 - 11:53
Jogosultak lesznek a védőoltás beadatása után járó anyagi hozzájárulásra a 60 év felettiek. A juttatást készpénzben kapják meg, és szabadon használhatják fel.
Elfogadta a parlament az időseknek járó oltási hozzájárulást

A parlament csütörtökön jóváhagyta a COVID-19-járvány terjedésével kapcsolatos egyes rendkívüli pénzügyi intézkedésekről szóló törvénymódosítást. A jelenlévő 138 képviselő közül 97 szavazott az indítvány mellett.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy az időseknek 500 eurós oltási utalványokat fizetnek ki, amelyeket meghatározott célokhoz, például szállodákhoz vagy éttermekhez kötnek. Miután azonban eljutott az ötletgazdákhoz, hogy meglehetősen ritka látványnak számítanak a wellness-szállodák csúszdáin száguldozó 60+ nagymamák és nagypapák, „finomítottak” a javaslaton, így lett az 500 eurós utalványból 300 euró készpénz. Az utalvánnyal való csencselés tehát – amelyről már az első pillanattól fogva beindult az érdekeltek nyálelválasztása – ezúttal, egyelőre, elmarad…

Az elfogadott jogszabály értelmében tehát 300 eurós pénzügyi hozzájárulásban részesülnek azok a 60 év feletti idősek, akik megkapták a védőoltás emlékeztető adagját, vagy ez év végéig regisztrálták magukat, és jövő év január 15-ig megkapják az oltást.

A 200 eurós pénzügyi hozzájárulást azok az idősek kapják, akiket idén június 30. óta beoltottak a második adaggal, vagy az év végéig regisztráltak arra, és 2022. január 15-ig beoltják őket. 200 eurós pénzügyi hozzájárulást kapnak azok az idősek is, akiket november 25. óta beoltottak az első adaggal, vagy az év végéig regisztráltak, és 2022. január 15-ig beoltják őket.

Az egyadagos oltás esetében, ha az érintett idén december 31-ig megkapja az oltást, és 2022. március 1-ig megkapja az emlékeztető oltást is, 200 eurós juttatásban részesül.

Mindez azonban csak azokra az idősekre vonatkozik, akik Szlovákiában kapták meg az oltást.

A képviselők nem fogadták el a Robert Fico által előterjesztett indítványt. Javaslatának célja az volt, hogy megteremtse a COVID-19 betegség elleni küzdelemben élenjáró egészségügyi dolgozók pénzügyi jutalmazásának feltételeit. Egyúttal ösztönözni kívánta azoknak a dolgozóknak a visszatérését, akik a tavalyi és az idei év során otthagyták munkahelyüket és vagy külföldön, vagy más területeken találtak munkát.

tasr/Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies