Jelenlegi hely

Elektromos autók gyártását tervezik Szlovákiában

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 9 - 11:16 | Színes
Elektromosautó-gyártás már Szlovákiában is? A GeelY ZhiDou éppen azt fontolgatja, hogy Európában létesítene villanyautókat előállító üzemet, hogy kiszolgálja a kontinensen folyamatosan bővülő piacát. Lehetséges helyszínként Szlovákia is felmerült.
Elektromos autók gyártását tervezik Szlovákiában

Leggyakrabban Kelet-Szlovákiát jelölik meg alkalmas helyszínként, amelynek köszönhetően a munkanélküliek százai juthatnának álláshoz, segítve ezzel a magas munkanélküliséggel küzdő régió kilábalást a bajokból. A ZhiDou D2-es elektromos autó jelenleg a maga nemében egyik legkelendőbb modell a világpiacon.

A kínai ZhiDou (ZD) márka elsősorban Olaszországban és Franciaországban örvend népszerűségnek. Az autógyár a Volvót és a klasszikus BlackCab taxikat is birtokoló Geely autókonszern része.

„Jelenleg még az ügylet kezdeti stádiumában vagyunk. Természetesen mi, mint az autógyártó képviselői üdvözölnénk, ha Kelet-Szlovákiában épülne meg a tervezett üzem. Arról van szó, hogy az autógyár a növekvő európai kereslet miatt, egy az európai piacot kiszolgáló gyár megépítését tervezi" - közölte Branislav Kocper, a ZD Slovensko ügyvezető igazgatója.

A ZhiDou D2 elektromos autó lenne az a modell, amelyet Szlovákiában is gyárthatnának. A létrejövő üzemben 800 új alkalmazottat kívánnak foglakoztatni, akiknek 25 százalékát mérnökök és műszaki szakemberek alkotják majd.

A nevezett ZD D2-es modelljeit előállító egyik modern autógyár az északnyugat-kínai Lanzhou városában található. Itt a havonta mintegy 5000 elektromos autót gyártanak. A svájci ABB robotoknak köszönhetően a ZD villanyautók jelenlegi modelljei az európai márkákkal is vetekedő magas minőségi szinten készülnek.

A ZhiDou D2 műszaki adatai és felszereltsége: energia-visszatáplálás, navigáció, parkoló kamera, bőrkárpit, multifunkciós kormány. Az autó súlya 704 kilogramm, a motor maximális teljesítménye 30 kW, az autó meghajtását 18 kWh akkumulátorok biztosítják, melyeknek köszönhetőn a gépjármű akár 257 kilométert is meg lehet tenni egy feltöltéssel.

Forrás: gazdasag.sk