Jelenlegi hely

Egyszer volt, hol nem volt…

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 7 - 07:20 | Színes
Néhány esztendővel ezelőtt történt meg ez az eset, éppen 111 éves volt akkor a klub. Az egyik bevásárlóközpontban ünnepi kiállítással várták a nagyérdeműt, és a rengeteg érdeklődő közé egy seregnyi kisiskolás is érkezett. Az Aréna „szpíkere”, Bíró Tomi felkért, fogadjam őket, mutassam be nekik a várost, a stadiont, és meséljek valamit az egyesület történelméből. Abban az időben még javában „téptem a kerítést” a meccseken, és lázasan üvöltöttem a megafonba, viszont az ilyen jellegű feladat eléggé idegen volt számomra.
Egyszer volt, hol nem volt…

Mi baj lehet belőle – gondoltam magamban –, természetesen habozás nélkül elvállaltam. Elvégre mióta világ a világ sárg-kék szív dobog bennem. Így történt, hogy azon a bizonyos szombati napon Kürt község focimezébe öltözött diákok, tanáraik kíséretében leszálltak az újvári jelzésű autobuszról és kezdetét vehette az idegenvezetés.

A bevásárlóközpont előcsarnokában állt egy hatalmas üvegszekrény, benne a DAC kivonatos történelme, mezek, krónikák, és egyéb számomra is kedves ereklyék. A kezdeti ismerkedés után körbeálltuk, majd belekezdtem rögtönzött mesémbe:

thermalpark tel nyar 720×300
Hol volt, hol nem volt a Dunán innen, a Vágon túl volt egy városka, amely az idők során egyre nagyobb és nagyobb lett.

Ebben a városban találkoztunk ma mi is, a neve Dunaszerdahely. Abban az időben egy darabka területen a Vermes-villa mellett, pályát jelöltek ki, amit aztán bevetettek fűvel. Jött tizenegy bátor legény, akik DAColva a korral, majd Trianonnal egy jelképet teremtettek. Ezek a dunaszerdahelyi labdarúgás kezdetei. Akkor még piros-fehérben, de mára a sárga és a kék szín lett a divat.

A csallóközi róna aranyló búzakalászai adták a sárga színt, a mindent átszelő Duna és annak ágai pedig a kéket. Így lett később a klub színe: sárga-kék. Sokáig csak kedvtelésből focizgattak hétvégenként, aztán egyre nagyobb tömeget vonzott ez a sportág. Kinőtték az öreg pályát, a nap perzselő sugarai kiégették a füvét.

Nem messze onnan ismét kimértek egy darabka földet és lelátót építettek köré. Avatóján a Budapest válogatottjával játszott a DAC.

Bögi Róbert írásának folytatását a KlikkOut weboldalán itt olvashatják el!

Címkék: KLIKKout