Back to top

Egységes mobiltöltők bevezetéséről szavazott az EP

Publikálva: 2020, február 3 - 11:52
Ahány telefontípus, annyiféle töltő, ráadásul egyazon típuson belül is eltérők lehetnek a régebbi és újabb modellekhez tartozók, ami nemcsak a felhasználók számára kellemetlen, ha elhagyják vagy otthon felejtik a töltőjüket, hanem, ami még ennél is rosszabb, óriási mennyiségű elektronikai hulladék termelődik általuk.
Egységes mobiltöltők bevezetéséről szavazott az EP

Erre a problémára szorgalmaznak megoldást az Európai Unión belül. Az Európai Parlament a héten elsöprő többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal terjesztette a Bizottság elé azt a javaslatot, melynek alapján a nemzetközösség tagállamaiban értékesített mobiltelefonoknak a jövőben egységes töltővel kell rendelkezniük.

Az elsősorban környezetvédelmi szakmai szempontok alapján létrejött célkitűzés jelentős mértékben csökkentheti a felhalmozódó elektronikai hulladékot. A mobiltelefonok töltési szabványainak egységesítését az Európai Bizottság jó ideje szorgalmazza, immár több mint egy évtizede igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, ugyanakkor megfelelő szabályozás híján egyelőre eredménytelenül.

A gyártók ellenállására jellemző módon az Apple nyilatkozatban közölte, reméli, hogy az Európai Unió döntéshozói olyan javaslatot fogadnak majd el, mely nem hátráltatja az innovációt. Érvelését egy tanulmánnyal is igyekezett alátámasztani, amely szerint a szabályozók elképzeléseinek megfelelően kikényszerített egységesítés által a fogyasztóknak okozott kár az 1,5 milliárd eurót is elérné, míg környezetvédelmi előnyeinek értéke 13 millió euró lenne. A cég továbbá arról is beszélt, hogy épp az EU állításaival szemben épp az egységesítés járna szerinte „példátlan mértékű” elektronikai hulladékkal.

Az Európai Parlament a csütörtöki szavazással arra hívta fel az Európai Bizottságot, hogy az egységes töltőket kötelezővé tevő szabályozási keretet idén júliusig készítse elő és annak intézkedéseit még az idén hajtsa végre. Az Európai Parlament szerint olyan szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni a vezeték nélküli töltőket és a mobilkészülékeket.

A javaslat szerint nem lenne kötelező az új készülékekhez új töltőt is venni, illetve a gyártóknak kínálni, mivel a régebbi mobilokét is lehetne használni az újakhoz. Az eldobott töltők ugyanis évente körülbelül ötvenezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kilogramm elektronikus szemetet jelentenek.

Az Európai Parlament képviselői már több mint tíz éve sürgetik a mobiltelefonokhoz, táblagépekhez, e-könyv-olvasókhoz és más elektronikus eszközökhöz egységesen illeszkedő mobiltöltők bevezetését, viszont a vállalatok közötti, javarészt piaci szempontokat figyelembe vevő, önkéntes megállapodás eredménytelennek bizonyult, ugyanis a különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt.

Az egységes mobiltöltők az EP szerint egyaránt szolgálják majd a fogyasztók és a környezet érdekeit. Bevezetésükkel olcsóbbá válnának a termékek, és csökkenne az elektronikus szemét mennyisége is, ráadásul a felhasználók mindennapjait is nagyban megkönnyítené, ha minden készülékükhöz ugyanazt a töltőt használhatnák.

Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: mobil
Cookies