Back to top

Egyre többen követnek el öngyilkosságot

Publikálva: 2019, október 3 - 13:19
Szlovákiában sajnálatos módon növekvő tendenciát mutatnak az öngyilkossági statisztikai adatok, s ami még ennél is szomorúbb, hogy ez a kétségbeesett lépés a gyermekek és a fiatalok körében is mind gyakoribb jelenségnek számít.
Egyre többen követnek el öngyilkosságot

Tavaly Az Egészségügyi Információk Nemzeti Nyilvántartási Központjának (NCZI) adatai szerint négy gyermek és serdülő fiatal követett el öngyilkosságot.

„A gyermekek öngyilkossági kísérleteinek kiváltó okai között családi problémák és konfliktusok szerepelnek az első helyen, ezt követik a sorban az iskolai problémák” – közölte az NCZI vezérigazgatója, Peter Blaškovitš.

A tizenöt 15 és 19 év közötti, öngyilkosságot elkövetett fiatal közül 11 fiú és 4 lány volt. A gyerekek esetében egyenlő volt a nemek közötti megoszlás. Mindkét kategóriában eggyel nőtt a 2017-es évhez képest az öngyilkosságot elkövetők száma.

Nemcsak a serdülők, hanem a felnőttek körében is megemelkedett azoknak a száma, akik önkezükkel vetettek véget az életüknek. Tavaly Szlovákiában 533 személy követett el öngyilkosságot, 27-tel többen mint 2017-ben. A férfiak közül többen választották ezt a kétségbeesett lépést, zömmel (közel egyötödük) 50 és 59 év közöttiek. A nők közül leggyakrabban a 60 és 69 év közötti korosztály képviselői követtek el öngyilkosságot.

Ennek a kétségbeejtő helyzetnek a megváltoztatása érdekében a szlovákiai Lelki Egészségért Liga kampányt indított „Hogy vagy?“ címmel, melynek célja az emberek megszólítása, korra való tekintet nélkül. A liga igazgatója, Martin Knut hangsúlyozta, hogy az öngyilkosság nem egyetlen generáció vagy embercsoport problémája, minden életkorban és mindkét nemnél egyformán előfordul, mindannyiunkat érinti.

Ennek érdekében került sor a Nezábudka (Nefelejcs) vonal újraindítására július elsejétől, mely Martin Knut szerint ugyan nagy segítséget jelent a krízishelyzetben lévők számára, azonban csak a problémák töredékét képes megoldani.

Itt kell megjegyezni, hogy mindenki számára fontos és természetes, hogy egy komoly válsághelyzetben az anyanyelvén kérhessen és kapjon segítséget, főként annak tükrében, hogy a gondjainkról, problémáinkról sokkal könnyebb az édesanyánk nyelvén beszélni, mint egy idegen, bármilyen jól beszélt nyelven.

Erre szolgál a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, melynek éjjel-nappal hívható telefonszámain magyarul fogadják mindazok hívását, akiknek gondjaikban, kétségbeejtő helyzetükben segítségre, megértésre van szükségük.

A szakember szerint nagyon fontos ezzel a témával foglalkozni, jobban odafigyelni, a társadalmat érzékennyé tenni a probléma iránt és mindenki számára elérhetővé tenni a lelki egészségéről való gondoskodást. A már említett kampány felhívja a társadalom figyelmét arra, milyen fontos beszélgetni, meghallgatni embertársainkat.

Ennek a részét képezi az a mai nappal induló és október 6-ig tartó, önkéntesek bevonásával megvalósuló országos gyűjtés, mely a Nefelejcs Napok keretében zajlik. A ligát a lélek sebezhetőségét szimbolizáló kék virágra való tetszőleges hozzájárulással lehet az összes szlovákiai városban támogatni. A hozzájárulásokat a Nefelejcs vonal működésére fordítják.

A bevezetőben már utaltunk rá, milyen aggasztó jelzés a társadalom felé, hogy egyre gyakoribb jelenséggé válik a gyermekkori depresszió, s hogy az ebben érintettek száma növekszik, hazánkban és Európa-szerte egyaránt.

Minden ember, így minden gyermek életében előfordulnak rosszabb, borúsabb, szomorúbb időszakok, hangulatok, ez azonban még nem számít depressziónak. Utóbbi esetén ugyanis a kialakult hangulat annyira nyomasztó, hogy az illető addigi életvitele megváltozik, megszokott tevékenységei elvégzésére képtelenné válik. Depresszió esetén a kedvetlenség, lehangoltság mellett egyéb tünetek is megjelennek, például alvászavarok, étvágytalanság, koncentrációs zavarok, alacsony önértékelés és önbecsülés, fáradtság és bűntudat érzése, valamint öngyilkossági fantáziák.

Nagyon sokat segíthet, ha a depresszióban szenvedő gyermeket türelmesen (bármikor, ha ő szükségét érzi) végighallgatják, elfogadó, empatikus módon, kritikus, cinikus hozzáállás nélkül. Már önmagában az segít, ha csak együtt vagyunk vele (ha ezt igényli), részt veszünk mindennapi dolgaiban, játékaiban, tevékenységeiben.

Ha a szülő, pedagógus vagy más személy tartósan észleli a problémát egy gyereknél, mindenképpen tanácsos szakember segítségét kérni. Természetesen mindez a felnőttek esetében is érvényes. Figyeljünk hát oda egymásra és előzzük meg a bajt!

Forrás: felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség, zdravie
Cookies