Back to top

Egyre több ember oltatná be magát Szlovákiában

Publikálva: 2021, április 7 - 14:31
Ismét nőtt a COVID-19 betegség elleni oltakozási hajlandóság Szlovákiában, amely tavaly április óta most a legerősebb, derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) „Hogy vagy, Szlovákia?” (Ako sa máte, Slovensko?) nevű felméréséből, melyet az MNFORCE és a Seesame ügynökségekkel együttműködve készítettek el.
Egyre több ember oltatná be magát Szlovákiában

Január végén, február elején a megkérdezettek 39,8 százaléka oltatta volna be magát, márciusban ez az arány 41,8 százalékra nőtt.

„Az új koronavírus elleni védőoltás növekvő népszerűsége Szlovákiában azzal magyarázható, hogy a fokozatosan tömegessé váló vakcinázással párhuzamosan kiderült, hogy az alkalmazott védőoltások viszonylag megbízhatóak és hatékonyak. További fontos tényező a tartósan kedvezőtlen járványhelyzet, és ezzel együtt a betegségtől való félelem” – közölte Robert Klobucký, az SAV Szociológiai Intézetének munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a ma rendelkezésre álló, új koronavírus elleni vakcinákkal, a válaszadók 41,8 százaléka adott pozitív választ.

Az igennel válaszolók aránya a decemberi felméréshez képest csaknem 20 százalékponttal nőtt.

A legutóbbi, január végén, február elején készített közvélemény-kutatáshoz képest azok aránya, akik hajlandóak beoltatni magukat, vagy már meg is kapták az oltást, több mint nyolc százalékponttal emelkedett. Azoknak a válaszadóknak az aránya, akik elutasítják az oltást, december óta folyamatosan csökken (jelenleg 28,8%).

Az oltakozási hajlandóság a legmagasabb a veszélyeztetett csoportok, illetve az 50 év feletti korosztály körében. Több férfi oltatná be magát, mint nő, és kiugróan erősebb az oltakozási kedv a Pozsony megyei válaszadók körében. Megfigyelhető, hogy az oltakozási hajlandóság összefüggésben van az iskolai végzettséggel is – az egyetemi végzettségűek 66,5 százaléka beoltatná magát.

Azok körében, akik igényt tartanak az oltásra, a legnépszerűbb a Pfizer/BioNTech vakcinája. Ez utóbbival a megkérdezettek 70,8 százaléka oltatná be magát. A Moderna vakcináját 55,5 százaléknyian, a Szputnyik V-t 55 százaléknyian, az AstraZeneca oltását pedig 31,1 százaléknyian adatnák be maguknak.

Azok közül, akik egyébként nem terveznek oltakozni, csaknem 31 százaléknyian meggondolnák magukat, ha rendelkezésre állna a Szputnyik V vakcina.

A megkérdezettek kétharmada (66,8%) támogatja az orosz vakcina alkalmazását, de csak annak hatósági jóváhagyása után. 32,9 százaléknyian igénylik az európai engedélyzést, 33,9 százaléknyian megelégednének azzal is, ha a szlovák hatóságok jóváhagynák a Szputnyik V vakcinát. A válaszadók mindössze 10,6 százaléka támogatja az orosz védőoltás jóváhagyás nélküli alkalmazását. 9,2 százaléknyian minden vakcinát elleneznek, 3,8 százaléknyian csak a Szputnyik V szlovákiai alkalmazását utasítják el.

A felmérést március végén végezték, 1000 válaszadó bevonásával.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies