Back to top

Egyre több ember él hónapról hónapra – az árak emelkedése nem áll meg

Publikálva: 2022, november 13 - 06:00
Az emberek egyre kétségbeesettebbek a hatalmas áremelések miatt. A kereskedők szerint a polcok között járkálva kétszer is meggondolják, mit tesznek a kosarukba. Sokan egyre inkább a tartós élelmiszerek felhalmozására összpontosítanak, ám az infláció azokat sem kerüli el.
Egyre több ember él hónapról hónapra – az árak emelkedése nem áll meg

A magas és különösen a hosszú távú infláció megváltoztatta a vásárlási szokásokat. Az emberek kevesebb árut pakolnak a kosaraikba, és sokkal körültekintőbben választják ki, hogy miért fizetnek. A legtöbbjük figyelemmel követi a kedvezményeket és promóciókat is, hogy legalább így spóroljon valamicskét. Emellett több napra főznek, és igyekeznek semmit sem kidobni, írja a tvnoviny.sk portál.

„A leggyakrabban pékárut, vajat, tejet és vécépapírt vesznek. Felvágottat és húskészítményeket már nem vesznek olyan sűrűn, mint az drágulások előtt. A húspultot a leggyakrabban elkerülik”

– mondja egy kisbolt eladója, hozzátéve, most a tésztafélékre van kedvezmény, a leginkább azt veszik.

A tésztaféléknek is felmegy az ára

A tésztafélék még mindig nem érték el az árplafont. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt évben már több tíz százalékkal nőtt az ára.

„A tészta árát befolyásolta az alapanyagok (liszt és szárított tojáskeverék) és a csomagolás (karton és fólia) ára, valamint az energia és a munkaerőköltségek drágulása”

– mondta Milan Lapšanský, a Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szövetségének igazgatótanácsi elnöke.

Ezt erősítik meg a Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek szerint átlagosan 40 centtel drágult a fél kilós tojásos tészta ára. Jelenleg több mint 1,7 euróba kerülnek. A tojás nélküliek ára egy euró körül mozog.

De még drágább lesz, mert a munkaerőköltség ismét emelkedni fog, nem tudjuk, mi lesz az energiaárakkal, az energiaköltségek állami támogatására meg egyelőre csak ígéretek vannak,

teszi hozzá Lapšanský. Egyúttal azonban azt is kiemeli, egyelőre nincs ok a pánikra, azt azonban jó, ha tudatosítjuk, hogy a szlovák gyártású tésztafélék vásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk.

Az emberek érzékenyen reagálnak az élelmiszerek árának emelkedésére, és a biztonság kedvéért inkább több mindenből bespájzolnak, mivel attól tartanak, hogy az árak még feljebb kúsznak.

Vannak azonban olyanok is, akik szívesen bevásárolnák a tartós élelmiszerekből, de nem tudnak készleteket felhalmozni, mert már nem engedhetik meg maguknak. „Örülök, ha hónapról hónapra megélek” – mondja egy gyermekgondozási segélyen lévő anyuka.

ma7

Ezt már olvasta?

Cookies