Back to top

Egyre drágábban fogjuk az élelmiszert vásárolni

Publikálva: 2023, január 31 - 11:15
Az élelmiszerek ára tavaly drasztikusan emelkedett, amely nagyrészt az inflációnak volt köszönhető, s ez a folyamat még mindig nem állt meg.
Egyre drágábban fogjuk az élelmiszert vásárolni

Ebből adódóan a gazdasági elemzők Szlovákiában, de Európában is további emelkedést várnak, igaz, vélhetően alacsonyabb mértékben mint 2022-ben. Ennek oka a sok bizonytalanság, amellyel jelenleg szembe kell néznünk a területen.

A helyzet azért is kritikus, mert éppen azon élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, amelyekre naponta szükségünk van, ez pedig leginkább az alacsonyabb jövedelmű családok és egyének számára okoz jelentős gondokat.

Az elmúlt évben 19,3 százalékkal növekedett az élelmiszerek átlagos ára, amely meghaladja az infláció mértékét. A kereskedők az elemzések szerint így maguk is nyertek a dráguláson, de a teljes képhez hozzá tartozik, hogy az árak több összetevő miatt alakultak így.

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkeznünk, az infláció mértékét nagy mértékben az orosz-ukrán háború befolyásolja, ennek hatásai bizonyos piacokon jelentősebbek, mint máshol.

Az viszont egyértelmű, a pékáruk, a húsok, a tejtermékek árának emelkedését érezték meg leginkább a fogyasztók az elmúlt évben, az inflációs számokat pedig nagyban befolyásolta az üzemanyag árszínvonala is. A kedvezőbb decemberi adatok például annak is köszönhetők, hogy a korábbi 2 euró helyett már 1,6 euróért tankolhattunk a benzin és a gázolaj literét.

Az idei várakozások a legtöbb elemző szerint annak függvénye, hogyan alakul az orosz-ukrán háború, mennyire emelkednek meg valójában az energiaárak és az enyhe tél milyen hatással lesz az idei termésre. Az infláció mértékét 10 százalék körül jósolják, de ahogy tavaly, ennél egy kevéssel magasabb mértékű drágulást várnak az élelmiszerek területén.

Rajkovics Péter / ma7

Ezt már olvasta?

Cookies