Back to top

Egyre drágább a dió - de miért?

Publikálva: 2019, november 17 - 10:55
A piacok és a boltok kínálatát látva, sokunknak feltűnhetett, hogy a népszerű csonthéjas termés ára az egekbe szökött.
Egyre drágább a dió - de miért?

Durván elszálltak az árak a dió tekintetében, kilogrammjáért 10-13 eurót is elkérhetnek a kereskedők. A karácsony közeledtével pedig megspórolt pénzünket inkább költenénk ajándékokra, mint a horribilis összegért kínált dióra. De mi állhat a hatalmas drágulás mögött?

Egy világszerte pusztító kártevő a felelős mindezért, a dióburok-fúrólégy. A rovar a dió zöld burkába rakja le a petéit, amik kikelésük után a gyümölcs belsejét kezdik el rágni. Ennek következtében a termés feketévé, a héja ráncossá és ragacsossá válik, és idő előtt lehullik a földre.

Akinek nincs diófája, annak szinte luxus otthon zserbót sütni, a bejgli lassan külön ajándék lesz a karácsonyfa alatt, a cukrászdákban emelkedik az Eszterházy-torta ára. A pékségek dolgát sem könnyíti meg senki, honnan vegyék a diós patkóhoz valót úgy, hogy megérje az árát még a késztermék is? Van, aki a diós búrkifli kész töltelékét Ausztriából hozatja, finom, de az is igaz, a dió­tartalma csak 50-60 százalék - írja a Blikk.

Nagyanyáink idejében a zsák dió a falusi spájz alapkészletének magától értetődő része volt, mivel csak ki kellett menni érte a kertbe.

A dió az olajos magvak királya, rostokban, ásványi anyagokban, omega-3 zsírsavakban gazdag, nagyon egészséges a fogyasztása, úgy is mondják, hogy csonthéjba zárt vitaminbomba.

Régen a hagyományos gazdálkodást végző portákon volt legalább egy diófa, amit az unokáknak ültettek, generációkat táplált, egyre terebélyesedett az évek során, ellátta termésével az egész famíliát. Külön program volt szedni, törni, szétteríteni a padláson, aztán zsákolni, de a pihenés óráit is szívesen töltötték az öreg diófa árnyékában.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies