Back to top

Egyre drágább az előállítás, a kenyér is tovább drágul

Publikálva: 2022, május 27 - 09:51
A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi két hónapban a kenyér, a péksütemények, a sütemények és a tésztafélék előállítási költségei kétszámjegyű százalékkal emelkedtek. A pékek számára nem marad más lehetőség, mint ismét emelni az eladási árakat.
Egyre drágább az előállítás, a kenyér is tovább drágul

Soha ilyen nehéz időket még nem éltek meg a pékek és cukrászok, mint amilyet most kénytelenek elviselni. A pandémia idején sem kaptak semmilyen segítséget, a háború miatt szintén dráguló kenyérgabona is nehezíti az életüket. Ennek a levét pedig sajnos a vásárlók isszák meg. Azalatt a negyedév alatt, mióta a háború tart, az agrártárca semmit sem volt képes tenni az élelmiszergyártókért, jelentette ki a pékek szövetségének elnöke, Milan Lapšanský.

Szavai szerint nem egészen két hónap alatt egy tonna búza ára 420 euróról 550 euróra emelkedett, ami 31 százalékos árnövekedést jelent.

Az olajok, élesztők és a lisztből készült termékek ára 25 százalékkal nőtt, a csomagolóanyagé szintén ugyanennyivel. A logisztikai költségek, főleg az üzemanyagárak emelkedése miatt, ötödével nőttek. Ha ezeket a pluszköltségeket nem építenék be az árakba, akkor elbocsátásokhoz kellene folyamodniuk.

A pékségek nem tudnak lépést tartani a költségnövekedéssel és ha ez így megy tovább, hamarosan több kénytelen lesz közülük bezárni.  A pékek továbbra is dolgozni akarnak, de ez a rendkívüli helyzet rendkívüli támogatást kíván.

Annál is inkább, mert a járulékokat továbbra is fizetik az állam felé. Ebben a kritikus helyzetben azért is várják a segítséget, mert ez a szektor alkalmazza az élelmiszeriparban dolgozók mintegy harmadát, hangsúlyozta Lapšanský.

Szlovákiában több mint 12 ezren dolgoznak pékségekben, cukrászatokban és tésztagyárakban.

ma7.sk/tvnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies