Jelenlegi hely

Egymillió aláírás a cél

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, február 4 - 14:15 | Közérdekű
Európa 47 államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 milliót. Minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja.
Egymillió aláírás a cél

Az Európai Unióban annak 23 hivatalos nyelve mellett hatvannál több regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek. Az említett nyelveket beszélő polgárok száma 40 millió.  Míg egyes uniós tagállamokban e kisebbségeket, nyelvüket és kultúrájukat az országot erősítő értékként kezelik, másutt – kimondva vagy kimondatlanul – a mielőbbi asszimilációjukban érdekeltek.

Egy európai szintű, a tagállamok számára kötelező kisebbségvédelmi rendszer egységesítené a jogvédelmet és javítana a nemzeti kisebbségek helyzetén. Néhány éve szerencsére megszületett egy olyan uniós lehetőség, hogy ha egymillió uniós polgár összefog és aláírásával támogat egy kezdeményezést, akkor az Európai Bizottságnak a konkrét témában el kell indítania az uniós jogalkotási folyamatot…

Az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) nevű kisebbségvédelmi szervezet ezt a lehetőséget kihasználva dolgozta ki a Minority SafePack című kisebbségvédelmi kezdeményezést. Az Európai Bizottság először megtagadta a bejegyzését. A FUEN azonban a luxemburgi EU Törvényszékhez fordult, amely végül meghátrálásra kényszerítette az Európai Bizottságot. A kedvező bírósági ítélet után a kezdeményezés a következő fázisába léphetett: 2018. március végéig össze kell gyűjteni egymillió támogató aláírást, legalább hét tagállamban. Ehhez azonban az őshonos nemzeti kisebbségeknek hallatni kell a hangjukat és kezdeményezőleg kell fellépniük.

Jelenleg 600 ezernél áll az aláírók száma. - Olvasson erről többet ITT!  A felvidéki aláírók száma pedig elérte az 50 ezret!

A papíralapú nyomtatvány ITT tölthető le.

A képre kattintva pedig ONLINE is kitöltheti!

Milyen területekre terjed ki a kezdeményezés?

  • a kultúránk, oktatásügyünk és hagyományaink támogatása
  • szabad anyanyelvhasználat
  • egyenlő bánásmód kisebbség és többség között
  • Európai Uniós jogvédelem a kisebbségek számára

ÚTMUTATÁS A NYOMTATVÁNYOK KITÖLTÉSÉHEZ

  1. Az aláírónak legalább 18. évesnek kell lennie, s csak egyszer, vagy papíron vagy online töltheti ki a nyomtatványt.
  2. Az aláírónak szlovák állampolgárnak és/vagy szlovákiai lakosnak kell lennie.
  3. A formanyomtatványt NAGYBETŰKKEL kell kitölteni.
  4. Az utónevet és a családi nevet abban a formában kell megadni, ahogy az a személyi igazolványban szerepel.
  5. Egy formanyomtatvány legfeljebb három személy adatait tartalmazhatja.

A papíralapú nyomtatványok kapcsán fontos megjegyezni:

A formanyomtatványt NAGYBETŰKKEL kell kitölteni, s egy nyomtatvány legfeljebb három személy adatait és aláírását tartalmazhatja.

A kitöltött formanyomtatványokat a következő címre kell eljuttatni: Strana maďarskej komunity / Magyar Közösség Pártja, Čajakova 8, 811 05 Bratislava/Pozsony