Jelenlegi hely

Egymásra hangolva

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2016, június 1 - 21:24 | Színes
2016 március elején öt kismama, Bugár Böbe, Gajdos Viktória, Surovec Veronika, Varga Mária és Štefkovič Patasi Ági úgy döntött, hogy az addigi babahordozással kapcsolatos tapasztalataikat, meglátásaikat, ötleteiket immár nem csak egymással, hanem több kismamával is megosztják. Elsősorban azt, hogy miért, illetve miképp érdemes hordozni, hogy az az anyukának és a kisbabának is egészséges élmény legyen.
Egymásra hangolva

– Egyelőre a neten szervezkedünk, van egy mintegy 300 fős Facebook csoportunk, a Hurciklub Dunaszerdahely, amely egyrészt megismertet a hordozással, összehozza a babájukat hordozó anyukákat, illetve segít az érdeklődőknek a megfelelő tájékoztatásban. Az internetes fórumokon ugyanis a rengeteg anyukát rosszul, vagy nem jól tájékoztatnak a hordozásról, illetve a kendőzésről. S mivel minden nagyobb városban működnek ilyen csoportok, mi is úgy gondoltuk, hogy mindenképp hasznos tanácsokkal tudunk szolgálni – ráadásul úgy, hogy egyik tagunk, Varga Mária szakképzett tanácsadó is e témában.
– Mit jelent a helyes hordozás? Illetve mi a különbség a kendő, a hordozó, illetve a közismert kenguru között?
– Elsősorban az elején érdemes tisztázni, hogy mi a kenguru, és mi is az ergonomikus hordozó. A kenguru is egyfajta hordozóeszköz, ám abban nem megfelelő a baba elhelyezkedése, és sok esetben az anyukák számára sem kényelmes a viselete. Sokaktól hallottuk, aki kenguruban hordozta a gyerekét, hogy egy-két hónap után letett róla, mert megfájdult a dereka és a háta. Aztán amikor az általunk is használt ergonomikus hordozót kipróbálta, épp az ellenkezőjét tapasztalta meg – ő is és a baba is jól érezte magát.
A kenguruban lóg a baba, nincs kellő alátámasztása a hátnak, ami ellentmond az egészséges hordozásnak. Ezzel szemben a kendőzés, illetve az ergonomikus hordozó használata szakmailag alátámasztottan is egészséges. Ráadásul az anyukának is kimondottan élvezetet nyújtott, hogy maga mellett érezhette a babáját.
A kendő pedig – megfelelő módon alkalmazva – már az újszülött kortól is használható, míg az ergonomikus hordozó a már inkább ülni tudó babáknak ajánlott. Az egészséges hordozás szempontjából mindkettő kielégítő, míg a kenguru nem. Ezeknél ugyanis a térdek feljebb vannak, mint a popsi, ezáltal a természetes alakja a hátnak megvan, vagyis a babának ez a természetes.
– Milyen tévhitek, rossz módszerek keringenek fenn a neten?
– Sokan nem értik a hordozás lényegét. Megkérdik, kap-e levegőt, holott mi tudjuk, hogy a helyesen használt hordozóban a baba nyugodtan lélegzik. Sokszor kérdik, nem árt-e a kicsi gerincének (mi tudjuk, hogy a babának ez a pozíció természetes), hogy kilát-e onnan, vagy hogy nem lesz-e „túlzottan elkapatva”. Mást nem szoktunk, mint érvekkel alátámasztva megválaszolni a tévhiteket. De előfordul az is, hogy valaki jó hordozót használ, de rosszul. Például arccal kifelé hordozza a babát. Miközben a pici baba még leginkább belebújni szeret az anyukába, s ez a pozíció a természetes neki. Aztán persze, ha nagyobb, és kíváncsibbá válik, akkor sem arccal kifelé, hanem csípőre kötjük, s ha még nagyobb, akkor pedig egyszerűen hátra helyezzük a hordozót, olyan magasságba, hogy a vállunk fölött „lássa az egész világot”. Ugyancsak a kengurunak, illetve a rossz hordozásnak köszönhetően terjed, hogy a hordozás megfájdítja a hátat, és rossz hatással van a gerincre. Ezt mi nemcsak cáfoljuk, de megmutatjuk, hogyan kell helyesen használni ezeket az „eszközöket”
– Mennyire kedvelik a gyerekek?
– Mi tapasztaljuk, hogy nagyon. Meg azt is látjuk, hogy egyszerűen nem lehet elvárni egy egy-két hetes, vagy kicsit idősebb babától sem, hogy egyedül legyen, teljesen leválasztva.   
Persze minden anyuka más miatt kezd el hordozni. Van, akinek a kicsije nem szereti a babakocsit, és állandóan valakinek a kezében szeretne lenni. De van olyan is, aki azért kezd hordozni, mert a babája hasfájós, és a kendőben felvesz egy olyan pozíciót, hogy a lábacskáit maga alá húzza, ami az anya melegével párosítva megnyugtatja. S van, aki a nagyobb városokban a tömegközlekedés miatt választja, hogy ne kelljen egy babakocsit nehézkesen magával húznia mindenhová.
– Hol találkoznak a hurcisok?
– Ha kicsikkel, akkor valamilyen nyitott helyen, játszóházban. Idén már három nagyobb találkozónk volt, és most, június 3-án, pénteken 15 órától – a Vovolandtól a belvárosba és vissza – szervezünk egy kicsit rendhagyó, negyedik találkozót, amikor a sok hordozós, kendős kismama vonul majd végi a belvároson – felhívni a figyelmet egyrészt arra, hogy hordozni jó, s arra is, hogy helyesen jó hordozni!

Az érdeklődők a Dunaszerdahelyi Hurciklubot Facebookos profiljukon itt érhetik el.