Back to top

„Egyenlő esélyekkel indulhat...”

Publikálva: 2019, április 3 - 13:06
A magyar oktatásról szóló sorozatunkban arra keressük a választ, mit gondolnak az emberek az anyanyelvi oktatás fontosságáról. Ezúttal Tóth Lalit, a dunaszerdahelyi NFG klub egyik „frontemberét” kérdeztük.
„Egyenlő esélyekkel indulhat...”

– Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerezze meg az ismereteket?

– Az anyanyelvi oktatás nagyon fontos, hiszen így a gyermek egyenlő esélyekkel indulhat, míg egy idegen nyelvű iskolában kisebbségbe szorul az oktatás nyelvét, anyanyelvi szinten beszélő társaival szemben (kirekeszthetik, kicsúfolhatják). A gyermek intellektuális kiteljesedésében, a tananyag megértésében és elsajátításában szintén fontos szerepet játszik. Úgyszintén fontos a nemzeti identitás megőrzésében, megerősítésében. 

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

– Kezdetben voltak nehézségek, de nekem konkrétan egy pozsonyi székhelyű vállalathoz segített bekerülni magyar mivoltom. Ők ugyanis megértették: az, hogy magyar vagyok inkább előny, mintsem hátrány, pláne ha ügyfeleik közt magyarok is vannak, akiket így anyanyelvüken szólíthatok meg. Ugyanakkor hozzá kell tennem: a szlovák nyelv ismerete ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az angolé vagy a németé. Szinte elengedhetetlen a boldoguláshoz. 

Ezt már olvasta?

Cookies