Back to top

Egyelőre lassul a személyik intézése

Publikálva: 2022, november 19 - 08:07
Intenzíven készül a Belügyminisztérium az új típusú, érintésmentes, biometrikus adatokkal ellátott személyi igazolványok kiadására. Emiatt fennakadások várhatók a kérvényezés és a kiadás során is - tájékoztatott a szaktárca.
Egyelőre lassul a személyik intézése

A minisztérium ezért felhívja a polgárok figyelmét, hogy a jelenleg az informatikai rendszerben végzett pontosítások és tesztelések miatt korlátozások lehetnek a személyazonosító okmányok kérelmezésekor.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy november utolsó napjaiban kevesebb igénylést dolgoznak fel az ügyfélfogadó irodákban, a kérelem benyújtása és az igazolvány kiállítása közti idő is meghosszabbodhat.

Mivel a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a belügyi tárca egy hónappal korábban, már 2022 decemberétől megkezdheti az új típusú okmányok készítését, a rendőrség arra kéri a polgárokat, hogy lehetőség szerint csak decembertől nyújtsák be az igazolvány iránti kérelmüket.

Fontos! A kérelmet csak személyesen nyújthatjuk be

Mivel a biometrikus adatokat tartalmazó igazolványhoz a kérelmező fényképe mellett az ujjlenyomatára is szükség van, az uniós jogi előírások szerint biometrikus adatokat tartalmazó adatbázisokat pedig nem szabad tárolni, ezért az online kérelmezés lehetőségét a minisztérium már kikapcsolta oldalukon.

Személyi igazolvány kérelmezését tehát ezután csak személyesen lehet intézni, mégpedig a rendőrség okmányirodáiban.

Facebook / ministerstvovnutraSR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies