Back to top

Egy töltő elég lesz mindenhez?

Publikálva: 2023, augusztus 14 - 13:53
Elég lesz egy kábel ahhoz, hogy az összes elektromos eszközünket feltöltsük – derül ki az új brüsszeli szabályozásból, amely Szlovákiában is érvényes lesz.
Egy töltő elég lesz mindenhez?

Az univerzális USB-C kábel azonban nem lesz drágább. A tvnoviny.sk információi szerint a töltőkábelek egyformák lesznek, és teljesen mindegy az, hogy milyen telefont használunk, minden eszközzel kompatibilis lesznek. A szlovák kormány már jóvá is hagyta az Európai Uniós szabályozást.

Jövő év december 28-tól tehát az összes tabletet, telefont, illetve digitális fényképezőképet az USB-C típusú töltőkábellel lehet feltölteni. Ez nemcsak nekünk, hanem a többi tagországnak is pozitív hír. A fogyasztók számára könnyebb lesz használni, ezért úgy gondolom, hogy ez a helyes lépés

– mondja Balík Péter, vidékfejlesztésért és informatizációért felelős miniszter. Az emberek nagy része is dicséri az újdonságot, hiszen nem kell otthon több kábelt tartani, illetve könnyebb is  kölcsönkérni, ha például valaki otthon felejti a sajátját.

Az univerzális töltőkábelt legfeljebb 100 watt fogyasztással lehet használni. Ha több gyártónak is alkalmazkodnia kell, akkor a szabályozás miatt az árak nem emelkednek. Roman Calík IT- szakértő szerint nem mindenki örül ennek, hiszen az egyik nagy okostelefon-gyártónak, amely még mindig ragaszkodik a csatlakozójához, lehet ezzel problémája. A szakértő szerint azonban pont a jogszabály arra fogja kényszeríteni, hogy az univerzális töltőt használja, így nem kell saját kábelt használniuk.

Az univerzális töltőkábel kíméli a környezetet. Az EU-ban a fogyasztók évente 11 000 tonna töltőt dobnak ki. Később a notebookokra is érvényes lesz az új szabályozás. A számítógépgyártókat azonban 2026 áprilisáig ez nem érinti.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies