Back to top

Egy sikeres találkozó a szeretet és a művészet nyelvén

Publikálva: 2022, augusztus 19 - 10:08
Csak játszani, valamit szépet alkotni, valami újat, érdekest tanulni, elfeledni a fájdalmat és a szomorúságot – minden gyerek ezt szeretné tenni. Ez volt a célja a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművelési Központnak (amelynek alapítója a Nagyszombati önkormányzati kerület), amikor ukrajnai menekültek gyermekei számára rendezett alkotóműhelyeket. A rendezvénynek 2022. augusztus 18-án a Csallóközi Múzeum biztosított helyiségeket. Az ukrán gyermekek a Smetana ligeti Alapiskola mellett működő nyári tábor résztvevői voltak.
Egy sikeres találkozó a szeretet és a művészet nyelvén

A meghívottak kis csoportokat alkottak, amelyekben selyemre festettek, agyaggal és szalvéta technikával dolgoztak, rajzoltak, origamit készítenek, gyöngyöt fűztek, illatos szappanokat öntöttek. Rendezvényünkre elfogadta meghívásunkat Tanya Kyianytsia, az Ukrajnából a Csallóközbe költözött fiatal művésznő, aki már több mint három éve él itt. Tavaly a Gallery Nova kiállítótermeiben a papírművészettel foglalkozó művésznő kiállítását már a dunaszerdahelyi közönség is megcsodálhatta. A művésznő a papírvágást alkotói műhelyek szervezésével is aktívan népszerűsíti. Megtudtuk tőle, hogy a papír cutting, azaz papírkivágás technika eredetileg Kínában jött létre, talán azért, mert nekik volt a történelem folyamán elsőként papírjuk. Ukrajnában ennek a művészeti ágnak nagy hagyománya van. A többi kreatív tevékenységeket is tapasztalt művészek, lektorok vezették: Molnár Erzsébet, Mgr. art. Ozsvald Anna, Mgr. Krascsenits Dániel, PhDr. Dagmar Madarásová, Mgr. Erika Sinová és Mgr. Láng Ingrid.

Az egész találkozót a szorgos kezek munkája, alkotókedv, kedves mosoly jellemezte. Habár nem értettük egymás nyelvét, a szeretet és a művészet nyelvén mégis mindent el tudtunk egymásnak magyarázni. Az ukrán gyermekek lelkesen dolgoztak, minden egyes tevékenységbe bekapcsolódtak. Örültek annak, hogy az elkészített alkotásokat magukkal vihették, és mindenért nagyon hálásak voltak.

A rendezvényt a Csallóközi Népművelési Központ anyagi támogatásával lett megszervezve. A projektet a Minit s.r.o. és a Hobby Art Decor támogatta. Hálás köszönet a támogatásért!

Text: Mgr. Láng Ingrid
Fotó: grafikŽOS

Ezt már olvasta?

Cookies