Back to top

Egy éve működik az Iskolai Szolgáltató Központ

Publikálva: 2018, október 10 - 17:12
Szerda délután az Iskolai Szolgáltató Központ egyéves működése alkalmából ünnepi rendezvényen mondtak köszönetet a városi óvodák alkalmazottjainak az Üzleti és Tájékoztatási Központban.

Az ünnepi rendezvény Szabó Manyi, a Rivalda Színház színészének szavalatával indult, majd Szabó Dezső, az  Iskolai Szolgáltató Központ igazgatója üdvözölte a megtelt konferenciateremben helyet foglaló óvodai alkalmazottakat. Röviden vázolta közös tevékenységük első évének kihívásait, s egyúttal köszönetet mondott azon munkáért, amivel gyermekeink oktatásán, nevelésén dolgoznak. 

A folytatásban Hájos Zoltán, városunk polgármestere összegezte a központ létrejöttét megelőző időszakot, s az eltelt 12 hónap eredményeit. Elmondta, az önkormányzat évente 2265 eurót költ minden egy óvodás gyermekre és igyekeznek a forrásokat a leghatékonyabban hasznosítani. Ezért sem volt egyértelmű, amikor arról kellett dönteniük, hogyan alakuljon át a finanszírozási rendszer, de a képviselőkkel együtt végül a központ kialakítása mellett tették le voksukat. "Így minden óvoda megtarthatta oktatási autonómiáját, csak gazdaságilag vannak irányítva egy központból és egységes a munkajogi hátterük" - hangsúlyozta Hájos. 

A polgármester arról is beszélt, hasonló központ csak kevés helyen működik az országban, de bízik benne, hogy az elmúlt egy év után az óvodai alkalmazottak is pozitívan értékelik a működést. Mindannyiuknak megköszönte a hasznos munkát, majd a számokra kitérve elmondta, az elmúlt iskolai évben 810 kisgyermek volt bekapcsolva az oktató-nevelő munkába, 142 alkalmazott segítette mindennapjaikat, amelyből 84 volt óvó-pedagógus, 28 konyhai alkalmazott, 25 takarítónő és 5 személy pedig a karbantartást biztosította.

Hájos kiemelte, hogy a központosítás eme formája mellett a villany- és gázszolgáltatási díjak is kedvezőbbek lettek vagyis csökkentek a rezsiköltségeik az óvodáknak, de a karbantartási költségeken is majdnem 34 ezer eurót tudtak megtakarítani, amit a Halpiac téri óvoda harmadik pavilonjának tetőszerkezetének felújítására használtak fel. Beszédében továbbá hangsúlyozta az óvodaépületek korszerűsítésének szükségességét is, amelyek esetében igyekeznek pályázati forrásokat kihasználni, de több körülmény is nehezíti ezt. Ennek ellenére az SZNF téri óvodában az épület egy részének korszerűsítésére sikerült forrásokat biztosítani, ahogy a Bethlen Gábor Alapból az Október utcai óvodánál is.  A polgármester végül jó egészséget, kitartást és sok munkasikert kívánt az alkalomazottaknak, akiknek megköszönte az eddigi kiváló munkát.

Varga Mária, a Halpiac téri óvoda igazgatónője ezután felszólalásában kiemelte az óvodák munkájának sokszínűségét, s azon lelkes hozzáállást, amelynek köszönhetően az elmúlt iskolai év tíz hónapja alatt 140 különböző rendezvény valósult meg a kilenc városi óvodában, külön kiemelve a nagysikerű oviolimpiát is.

A rendezvény kulturális zárását Pataky Ádám handpanes előadása biztosította, majd ünnepi fogadásra hívták az óvodai alkalmazottakat.

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán
Cookies