Back to top

Egy év táppénz után sem jár automatikusan a rokkantsági nyugdíj

Publikálva: 2020, február 5 - 07:31
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha egy évig voltak táppénzen (betegállományban), akkor már biztosan jogosultak lesznek a rokkantsági nyugdíjra.
Egy év táppénz után sem jár automatikusan a rokkantsági nyugdíj

Jelenleg ugyanis maximálisan egy évig lehet valaki otthon, vagyis hiányozhat a munkából súlyos betegség miatt.

„Nem így van. A rokkantsági nyugdíjra való jogosultság nem jön létre automatikusan. Kérvényzeni kell és a megítéléséhez teljesíteni az összes szükséges feltételt” – tájékoztat Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője.

A biztosított személyek ugyanakkor több mint egy évig is lehetnek betegállományban, de az 52 hetes munkaképtelenséget követően megszűnik a táppénzre (betegsegélyre) való jogosultságuk.

Ezután, amennyiben ezt egészségi állapotuk indokolja, kérvényezhetik a rokkantsági nyugdíj megítélését. A táppénz és a rokkantnyugdíj azonban egyszerre nem szedhető.

A Szociális Biztosító honlapján található információk szerint ahhoz, hogy valaki rokkantnyugdíjat kaphasson, több feltételt is teljesíteni kell. Az egyik legfontosabb, hogy legyenek ledolgozott évei, vagyis hogy betegsége előtt legyenek befizetései a biztosítóba és olyan orvosi papírokat tudjon felmutatni, amelyekkel alá tudja támasztani, hogy kérelme indokolt. Mielőtt valaki kérvényezi a rokkantnyugdíjat, érdemes előtte tájékozódnia a biztosító kirendeltségén, vagy pedig annak honlapján.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies