Back to top

Egy elmaradt vita kapcsán...

Publikálva: 2021, április 3 - 07:23
Március 30-án soron kívüli ülést tartott városunk képviselő-testülete, amelynek a témája az Aréna DSZ sportcsarnok más területre való építésének a megvitatása lett volna. Azonban a testület tagjai nem szavazták meg a programot, így az ülés el sem keződhetett. Az ülés témája, illetve annak elmaradása kapcsán kérdeztük meg Hájos Zoltán polgármestert.
Egy elmaradt vita kapcsán...

„Kissé csalódott vagyok, hogy a március 30-i soron kívüli testületi ülést nem tudtuk megnyitni, holott írásban azt hét városi képviselő, vagyis a testület harmada kérte. Pontosabban azt kérték, hogy az Aréna DSZ sportcsarnok helyszínének a kérdése ismét napirendre kerülhessen.

Az ezt megelőző, március 16-ai ülésen azért sem kerülhetett a testület elé ez a téma, mert a képviselők közül többen kifogást emeltek, miszerint ők nem kapták meg az ezzel kapcsolatos írásos anyagot, és nem volt módjuk felkészülni a témában.

Az új testületi ülés fényében most tehát a képviselő-testület régebbi határozata marad  érvényes, vagyis az, amely szerint a mostani városi sportcsarnok melletti zöld területen épül fel az Aréna DSZ sportcsarnok, és össze lesz kötve a jelenlegi sportcsarnokkal.

Emlékezzünk vissza az eredeti, januári testületi döntésre: ott az egyik alternatíva egy népszavazás kiírása lett volna, ami arra kérdezett volna rá, akarnák-e a lakosok, hogy a meglévő sportcsarnok mellé épüljön fel az új, vagy pedig inkább azt, hogy kerüljön máshová.

Akkor azonban még a képviselők számára sem volt világos, hogy lehetőség lenne a régi amfiteátrum területén is az Aréna DSZ sportcsarnok épületét elhelyezni.

Úgy vélem, a képviselők nagy része azért is döntött akkor úgy, hogy gyorsan és ügyesen el is indulhasson az építkezés, vagyis hogy fel lehessen mielőbb használni a megérkezett szlovák állami támogatást. Azonban márciusig nem történt érdemi előrelépés, így azt gondoltam, próbáljuk ismét átgondolni a lehetőségeket. Meghallottam az emberek szavát is, akik féltették, féltik a mostani sportcsarnok melletti zöld területet, és azt szeretnék, hogy az ne legyen beépítve.

Megszólítottam ezért a volt amfiteátrum területének a tulajdonosát, szándékában áll-e eladni a területet. A válaszában jelezte, hogy hajlandó rá, és a jelenlegi piaci árnak megfelelő összeget határozta meg vételárként. Megjegyzem, hasonló összegekben árusítják most a városszéli közművesített építkezési telkeket is… A több mint 700 ezer euró soknak tűnik, ám ha a képviselő-testület úgy döntött volna, hogy az egykori amfiteátrum területén építi fel az Aréna DSZ sportcsarnokot, akkor a város ezt a magas összeget ingatlan-betétként vihette volna be az Aréna DSZ részvénytársaságba. Magyarán nem kidobott összeg lett volna, hanem a város által alapított részvénytársaság törzstőkéjét emelte volna. Feltételezem, hasonló pénzügyi konstrukcióban működhetett volna az Aréna DSZ sportcsarnok felépítése, mint az a MOL Arénánál volt. Vagyis, hogy külsős részvényesek lépnek be, megemelve a törzstőkét és az általuk hozott tőkéből finanszírozzák a sportaréna felépítését. Tehát ebből a szempontból a városnak egy jelentős törzstőkehányada maradt volna, amely alapul szolgált volna a részvénytársaság közgyűlésén történő szavazásnál.

Van még egy másik szempont is, amiről keveset beszélünk.

Ha városfejlesztésileg tekintünk a területre, a következőkkel kell tisztában lennünk. Jelen esetben – mivel a testület a januári döntését hagyta érvényben – a jelenlegi sportcsarnok melletti zöld területre épül fel az új sportaréna. Az amelletti parcella, a régi amfiteátrum területe – noha a laikusok számára az zöldterületnek tűnik – jogilag építkezési terület. Vagyis a városfejlesztési terv értelmében oda négyszintes épületet lehet felépíteni. Korábban többen hangoztatták azt is, hogy se a jelenlegi sportcsarnok melletti fás zöldterületre, se az egykori amfiteátrum helyére ne épüljön az Aréna DSZ sportcsarnok, hanem kerüljön a régi, lepusztult sportcsarnok helyére. Azonban az nem városi terület, ráadásul mind az épületnek, mind a teleknek most történt meg a tulajdonosváltása. A jelenlegi tulajdonosa pedig oda egy többemeletes, többfunkciós épületegyüttest álmodott meg.

Képzeljük tehát magunk elé, néhány év elteltével hogyan is fog kinézni a jelenlegi helyszín: a városi sportcsarnok mellett fog állni az Aréna DSZ sportcsarnok, amellett egy négyszintes épület, majd utána a többfunkciós, többemeletes épületegyüttes. Mindezek bizony a mai tágas teret mindenképp le fogják szűkíteni.

Persze bizonyos, hogy új színfoltja lesz ez a beépített területe majd a városnak, s bizonyára ezek a fejlesztések is előrébb viszik majd városunknak életét. Csak ugye, az az ott most megszokott élettér, zöldterület kárára lesz.

Azért is sajnálom, hogy a lényegében elmaradt ülés miatt ez a javaslat nem kerülhetett a képviselők elé, s nem alakult ki érdemi vita a következő javaslatról.

Jó lett volna, ha a mostani városi sportcsarnok melletti zöldterület és a felújítandó vásártér egy összefüggő zöldterület maradhatott volna, s mellette – az egykori amfiteátrum helyén – épült volna fel az új, Aréna DSZ sportcsarnok. Majd, mint említettem ezt követte volna a régi sportcsarnok helyére álmodott többfunkciós épületegyüttes a Sport utcán… Magyarán egy egészen más tér alakulhatott volna ott ki.

Sajnálom azt is, hogy a képviselők közül többen inkább a funkcionalitás mellett tették le voksukat, vagyis hogy a két sportcsarnokot kössük össze, s azáltal legyen annak szélesebb a kihasználtsága. Bizonyára a képviselőket az az érv győzte meg leginkább, hogy vagy oda épül fel az Aréna DSZ sportcsarnok, vagy sehova máshova…”

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2021/3-as számában

Ezt már olvasta?

Cookies