Back to top

Egészséges zsírok, amik jót tesznek a szervezetünknek

Publikálva: 2020, október 16 - 21:42
Az egészséges zsírtartalmú alapanyagok nemcsak a jóllakottság érzését növelhetik, de számos pozitív hatásuk is van.
Egészséges zsírok, amik jót tesznek a szervezetünknek

Kezdjük azzal, hogy az agyunk több, mint 60%-a zsír, tehát ezen egészséges alapanyagok fogyasztásával fokozhatjuk a koncentrációs képességünket. Létfontosságú szerepet játszik számos testfunkcióban és folyamatban, ráadásul energiát biztosít.

Sok más tápanyag is van ezekben az élelmiszerekben, mint a rostok, a fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok.

A zsírokat laikusként általában két csoportba osztjuk: jó és rossz zsírok. A jó zsírok a telítetlen zsírsavakat jelölik, amelyből van egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen. Ez utóbbi csoportba tartozik például az Ómega-3 és az Ómega-6 zsírsav.

Lássunk most néhány olyan növényi termést, amelyekben ezek a vegyületek megtalálhatók.

Dió

A dió fantasztikus Ómega-3- és Ómega-6-zsírsavforrás. Mangánban és rézben is gazdag. Szórjuk a salátánkra, a gabonapelyhünkre, készítsünk belőle dióvajat, vagy csak kapjunk be néhány szemet önmagában.

Mandula

A mandula nemcsak zsírban, hanem E-vitaminban is gazdag. Ehetjük nyersen, beleszórhatjuk a gabonapelyhünkbe és a salátánkba.

Avokádó

Az avokádó tipikusan egy zsírsavakban gazdag alapanyag. Hozzáadhatjuk a reggeli pirítóshoz, salátákhoz, készíthetünk belőle tésztaételt és desszertet is.

Olívabogyó

Az olívabogyó szintén az egészséges zsírok kiváló forrása. Fantasztikus a tésztaételekben, a pizzán és a salátákban is. Jól kiegészíti a sajttálat.

Lenmag

A lenmag nemcsak Ómega-3 zsírsavat, hanem oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez és az emésztőrendszer egészségéhez.

Napraforgómag

A napraforgómag fehérjét, zsírt és rostot is tartalmat. Szórjunk belőle a salátára, együk gyümölcsökkel, vagy magában.

Tökmag

A tökmag nemcsak zsírban gazdag, vas, foszfor, magnézium, réz és mangán is van benne. Kiváló levesbetét, és felhasználhatjuk a pesztó elkészítéséhez is.

Olivaolaj

Mivel a listán van az olívabogyó, nem hagyhattuk ki a minőségi, extra szűz olívaolajat sem. Igazán finom és jó minőségű olívaolajhoz nehéz hozzájutni, de az biztos, hogy nemcsak az ételeink lesznek tőle finomabbak, de még az egészségünknek is jót tesz.

ma7.sk

 

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies