Back to top

Egészségbiztosítót váltana? Már csak 1 hónapja maradt

Publikálva: 2023, szeptember 2 - 06:55
Amennyiben jövő január elsejétől biztosítót szeretnénk váltani, az újonnan választott egészségbiztosítónak legkésőbb idén szeptember 30-ig kell elküldenünk a kérvényünket. Ha ezt az említett dátumot követően tesszük meg, már csak 2025. január elsejétől válthatunk biztosítót, erre ugyanis évente egy alkalommal van lehetőség.
Egészségbiztosítót váltana? Már csak 1 hónapja maradt

Szlovákiában három egészségbiztosító működik, az állami tulajdonban lévő Általános Egészségbiztosító (VšZP) és két magánkézben lévő biztosító, a Dôvera és az Union.

Az Általános Egészségbiztosító kizárólagos tulajdonosa az állam, melyet az egészségügyi tárca képvisel. A Dôvera százszázalékos tulajdonosa a holland HICEE B. V., Amsterdam, végső soron pedig a Penta Investments Limited. Az ugyancsak holland kézben levő Union tulajdonosa az ACHMEA B. V., végső soron pedig az ugyancsak hollandiai székhelyű Vereniging Achmea.

Az Általános Egészségbiztosítónak tavaly év végén 2,88 millió ügyfele volt, a Dôverának 1,66 millió, az Unionnak pedig 639 ezer.

Tavaly az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal 180,4 ezer biztosítóváltási kérvényt fogadott el, az utóbbi tíz évben a második legtöbbet. Rekordnak számított a 2019-es év, amikor 242,6 ezer érvényes kérvényt nyújtottak be. Az Általános Egészségbiztosítónak a tavalyi átlépési kampány nyomán egyedüliként csökkent csaknem 20 ezerrel az ügyfélszáma, a Dôverának viszont 13,3 ezerrel, az Unionnak pedig 6,7 ezerrel gyarapodott.

Az új biztosítóba szóló jelentkezési lapot személyesen kitölthetjük és aláírhatjuk a választott biztosító kirendeltségén, vagy interneten is elküldhetjük a biztosítók honlapján található online űrlap kitöltésével és elektronikus úton történő kézbesítésével, de ki is nyomtathatjuk és postai úton vagy személyesen is eljuttathatjuk a címzetthez.

Idén újdonság a személyazonosság megállapítására, hogy amennyiben a jelentkezési lapot nem személyesen a biztosítónál adjuk le, abban az esetben mellékelni kell a személyazonossági igazolvány fénymásolatát, illetve elektronikus vagy hitelesített aláírással kell ellátni.

Amennyiben tehát online kézbesítjük, elektronikus aláírással kell ellátni, ha postai úton, akkor vagy közjegyző, illetve anyakönyvvezető által hitelesített aláírással kell ellátni, vagy mellékelni kell hozzá a személyazonossági igazolvány fénymásolatát. Az egészségbiztosítók csak olyan jelentkezési lapot fogadhatnak el, melyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek és azokat vagy maga a biztosított személy, vagy a törvényes képviselője nyújtja be. Jelentkezni csak egy biztosítóba lehet, ha valaki több biztosítóváltásra vonatkozó kérvényt nyújt be, köteles egyet kiválasztani, a többit visszavonni.

Amennyiben valaki nem kérvényezte a biztosítóváltást, de a tudomására jut, hogy más biztosítóhoz került, azt be kell jelentenie az új igazolványt kiadó biztosítónak. Amennyiben a kérelme nem nyert elintézést, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz fordulhat panasszal.

Mindazok, akik biztosítóváltásra vonatkozó kérvényt nyújtottak be, indoklás nélkül írásban visszavonhatják azt október 31-ig. Az erre vonatkozó írásos kérvényt személyesen benyújthatják a biztosító kirendeltségén, illetve elektronikus úton, ebben az esetben mellékelni kell a személyazonossági igazolvány fénymásolatát, vagy hitelesített aláírással kell azt ellátni.

A biztosítóváltást a biztosított 2024. január 8-ig köteles bejelenteni munkáltatójának, amennyiben több munkáltatója van, úgy mindegyiknek.

Ha ezt elmulasztja, 331 eurós bírsággal sújtható. Erre azért van szükség, hogy a munkáltató a egészségbiztosítási járulékot a megfelelő biztosítónak továbbíthassa. A korábbi biztosítóhoz nem szükséges visszajuttatni a régi egészségügyi kártyát. A vállalkozók ne feledkezzenek meg róla, hogy az új biztosítójukhoz irányítsák át a járulékfizetési meghagyást.

Amennyiben a választott új biztosító elfogadja átigazolási kérelmünket, kézbesíti az új egészségügyi kártyát és 2024. január elsejétől a biztosítottjává válunk. A korábbi biztosítótól nem szükséges kijelentkezni, az új biztosító megteszi helyettünk. A biztosítóváltást be kell jelenteni a körzeti orvosunknak, a fogorvosunknak és egyéb szakorvosainknak a legközelebbi látogatás alkalmával.

A jelentkezés elfogadását a biztosító köteles november 12-ig visszaigazolni, majd a visszaigazolástól számított öt napon belül értesíteni erről az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalt.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Címkék: egészség
Cookies