Back to top

Eddig csaknem 440 millió betétdíjas italos fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze Szlovákiában

Publikálva: 2022, augusztus 18 - 08:10
Szlovákiában az év elejétől kezdve csaknem 440 millió betétdíjas italos fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze. A műanyag flakonok és fémdobozok mennyisége jelentősen csökkent a hulladék szeparált gyűjtésére szolgáló konténerekben. Ez a Natur-Pack gyártói felelősségvállalási szervezet (OZV) friss elemzéséből derül ki. A TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság kommunikációs igazgatója tájékoztatta.
Eddig csaknem 440 millió betétdíjas italos fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze Szlovákiában

A szeparált hulladékgyűjtésre szolgáló sárga konténerekben jelentősen csökkent a műanyag flakonok mennyisége. Marek Brinzík, a Natur-Pack OZV munkatársa szerint

a hulladék tömege szempontjából ez 85,4 százalékos csökkenést jelent, a köbtartalom szempontjából pedig még nagyobb csökkenést tapasztalhatunk.

„Míg 2021-ben a műanyag flakonok átlagban a műanyaghulladék 30,4 százalékát tették ki, addig 2022 első feléig ez az érték 4,15 százalékra esett vissza, ami 86,3 százalékos csökkenést jelent” – közölte, hozzátéve, hogy az italos fémdobozok esetében is hasonló csökkenést tapasztaltak.

„A legújabb adatok és elemzések alapján azt látjuk, hogy a betétdíjas rendszer rövid időn belül megtalálta a támogatóit” – jegyezte meg Morvai.

A betétdíjas rendszer célja, hogy 2025-ig az eladott italos dobozok 90 százalékát újrahasznosíthassák, azaz újabb flakonokat és fémdobozokat gyárthassanak belőlük.

Szlovákiában jelenleg 2771 visszaváltóhely van. A betétdíjas rendszer január elsejétől működik. Minden egyhasználatos italos fémdobozt és műanyag flakont visszaváltanak 0,1 litertől 3 literig.

Kivételt csak a tejes- és sziruposflakonok, valamint a tömény szeszes italok flakonjai képeznek. Júniusban lejárt az átmeneti időszak, és július 1-től az italokat már csak visszaváltható csomagolásban árulhatják.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: műanyag, plasty
Cookies