Back to top

Duplájába kerülhet a liszt, 30 százalékkal drágább lehet a hús

Publikálva: 2022, március 17 - 12:54
Megállíthatatlannak látszik az élelmiszerárak emelkedése. Semmi jel sem utal arra, hogy ez a közeljövőben változna. Rá leszünk kényszerítve, hogy kevesebbet vásároljunk és az sem árt, ha fellapozzuk nagyanyáink takarékos receptjeit. Az ukrajnai háború csak rontott a helyzeten, az árak még jobban elszabadulhatnak.
Duplájába kerülhet a liszt, 30 százalékkal drágább lehet a hús

Nem kell, ahhoz matematikusnak lenni, hogy az ember észrevegye, hétről hétre többet fizet egy-egy nagyobb bevásárlásért. Sokan már jóval óvatosabban, megfontoltabban emelik le az árucikkeket a polcokról, és bizony lassan elkezdünk lemondani egy-egy olyan termékről, amelyet eddig rendszeresen vásároltunk, most viszont már túl drága. Szemünk most még inkább keresi az akciós termékeket, mint eddig.

S akkor most jöjjenek a rossz hírek! Tavasszal a liszt ára akár 100 százalékkal is emelkedhet, a húsé pedig 30%-kal.

Az élelmiszer-ágazatban dolgozók szerint az ukrán háború miatt nőnek az energia- és üzemanyagárak és növekszik a gabona ára is. Ez a kettő pedig komoly árfelhajtó hatást fejt ki, ami pénztárcáinkban „csapódik le.”

Habár Szlovákia önellátó gabonából, nem szorul az orosz és ukrán búzára, de a világpiacon zajló folyamatok nálunk is meg fognak látszódni az élelmiszerek árában. Emil Macho, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke úgy saccolja, hogy:

tavasszal akár 25 százalékkal is többet fizethetünk az élelmiszerboltokban, mint fél évvel ezelőtt.

B. Vida Júlia cikkének folytatását a ma7 portálon ide kattintva olvashatják el!

Ezt már olvasta?

Cookies