Back to top

Dunaszerdahelytől néhány kilométerre mérték a rekordhőmérsékletet szeptemberben

Publikálva: 2022, október 9 - 13:04
hőmérséklet szempontjából az idei szeptember normális vagy nagyon hideg volt. A legmagasabb hőmérsékletet (30,1 Celsius-fok) szeptember 8-án Bősön mérték. A legalacsonyabb hőmérsékletet 1000 méteres tengerszint feletti magasságban, szeptember 24-én mérték a Sztracena-Dobsinai-jégbarlangnál (mínusz 2,7 Celsius-fok) - tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).
Dunaszerdahelytől néhány kilométerre mérték a rekordhőmérsékletet szeptemberben

„A legmagasabb havi átlaghőmérsékletet, 15,9 Celsius-fokot a pozsonyi repülőtér meteorológiai állomásán mérték. A legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet, 9,2 Celsius-fok Vyšná Boca községben volt" - közölték a meteorológusok.

A havi átlaghőmérséklet a Lomnici-csúcson tért el leginkább a megszokottól (1991-2020), mínusz 2,1 Celsius-fokot mértek a meteorológiai állomáson. A legkisebb eltérés, mínusz 0,1 Celsius-fok Szepesolasziban (Spišské Vlachy) volt.

A csapadék szempontjából a normálistól a rendkívül csapadékosig terjedtek az értékek szeptemberben. A meteorológiai mérések szerint Kassán volt a legmagasabb a havi átlag (267,4 százalék) és Jászlóapátszentmihályon (Jaslovské Bohunice) a legalacsonyabb (79,6 százalék).

A legkevesebb csapadékot Királyfán regisztrálta az SHMÚ (44,4 milliméter), Jászlóapátszentmihályon szintén alacsony csapadékmennyiséget mértek (48,1 milliméter). Kálmánfalván (Kamanová), Sárréten, Szakolcán és Abaszálláson (Lehota) 50,6 milliméter csapadékot regisztráltak.

A legmagasabb havi csapadékmennyiség Turócszentmárton térségében esett (216,3 milliméter). Jasnán, Laborcfőn (Habura), az erdőtkai és remetevasgyári (Remetské Hámre) állomásokon is több mint 200 milliméter havi csapadékmennyiséget mértek.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: időjárás
Cookies