Back to top

Dunaszerdahelyre látogatott Navracsics Tibor

Publikálva: 2023, szeptember 19 - 13:54
Elfogadva Hájos Zoltán meghívását Dunaszerdahelyre látogatott Navracsics Tibor, Magyarország területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere szeptember 19-én.
Dunaszerdahelyre látogatott Navracsics Tibor

Navracsics Tibort a Dunaszerdahelyi Városházán Hájos Zoltán polgármester, Karaffa Attila és Puha György alpolgármesterek, Berényi József megyealelnök, Bacsó László nyárasdi és Orosz Csaba somorjai polgármesterek, megyei képviselők, valamint több városi képviselő, így Bachman László, Bruncvik Tünde, Dohorák Sándor, Hodosi Szabolcs, Horony Ákos, Jarábik Imre, Nagy Iván és Szelle Erika fogadta.

Az egyórás megbeszélésen a magyar miniszter többek között a politikai helyzetről, a demográfiai folyamatokról, és a határon átnyúló együttműködésekről érdeklődött. Szó esett így az Észak-Csallóközt jelentősen befolyásoló betelepülésekről, a tervezett államigazgatási reform problémáiról, az etnikai folyamatokról, de a térségi fejlesztési tanács szükségességéről is.

Navracsics Tibor elmondta, sajnos regionális szinten kevesebb információval rendelkeznek, de mindenképpen figyelemmel kísérik a felvidéki magyarokat érintő kérdéseket, a kézzel fogható megállapodásokat.

Berényi József kifejtette, hogy a szlovák pártok a magyar közösség problémáit nem nagyon akarják felvállalni, sok esetben politikai szinten kényelmetlen a magyarság számukra, ezért is tartja fontosnak a nemzetiségi képviseletet, magyarán hogy az egséges magyar párt is jól szerepeljen a közelgő választásokon.

Hájos Zoltán polgármester kérte Navracsics Tibort, segítsen szorgalmazni egy Szlovákia és Magyarország közötti megbékélési folyamat elindítását, amely kölcsönösen kifejezhetné a történelmi sérelmek feletti összetartozás fontosságát, segítené a formailag még hatályban lévő kollektív bűnösség hatályon kívül helyezését, igazodva az európai uniós elvárásokhoz is.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán
Cookies