Back to top

A dunaszerdahelyi zsidó holokausztra emlékeztek

Publikálva: 2022, június 27 - 20:07
Két év elszigeteltség, a járványtól való félelem, és sokak szeretteinek elvesztése után gyűltek össze június 26-án ismét a zsidó temetőben, a holokauszt emlékfalánál a kései utódok, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség szervezésében, megemlékezni a vészkorszak áldozatairól.
A dunaszerdahelyi zsidó holokausztra emlékeztek

„Összejöttünk, hogy emlékezzünk szüleinkre, nagyszüleinkre, gyermekeikre, testvéreikre, azokra, akik után nem maradt senki, aki felidézné az arcukat, mondataikat, tetteiket. Akik a koncentrációs táborból, a munkaszolgálatról hazatértek, fogadalmat tettek, hogy minden évben együtt gyújtanak majd mécsest azoknak a vérzivataros napok áldozatainak az emlékére, amelyek örökké megváltoztatták közösségünk életét” – mondta bevezetőjében Schwartz József, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője.

A fiatal hitközségi vezető elmondta azt is, hogy

„a mai generációk nevében biztosítok mindenkit arról, hogy mindig emlékezni fogunk a holokauszt áldozataira, harcolni fogunk az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a durvaság ellen. Tanultunk a múlt hibáiból, keményen fogunk küzdeni azért, hogy ne foszthassanak meg bennünket újra az álmainktól.”

Az eseményen beszédet mondott Richard Duda, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének elnöke is, aki szerint bár sok rossz dolog történt, jött a világjárvány és a háború, ám a közösség biztonságot nyújtott mindannyiuk számára.

„Még akkor is számíthatunk a másikra, ha mások vagyunk, mert osztozunk az őseink által felállított és vallott értékekben” – fogalmazott.

Az emlékfalon az első mécsest Szlovákia izraeli nagykövete, Eitan Levon gyújtotta meg, majd az összes mécses meggyújtása után David Adri rabbi mondta el a kaddist, az ősrégi, az elhunyt szeretteikért szóló imát.

A megemlékezésen, amelyen jelen volt még többek között Hájos Zoltán polgármester, Görözdi Zsolt református lelkész és Gútay László városi képviselő is, Radnóti Miklós: Ötödik ecloga című versét a Dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium diákja, Béhr András Bertalan szavalta el.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies