Jelenlegi hely

Dunaszerdahelyi személyiségeket is kitüntetett Kiska

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, január 9 - 09:11 | Hírek
Andrej Kiska államfő Szlovákia megalakulásának 26. évfordulója alkalmából a társadalmi és kulturális élet 30 jelentős szereplőjét tüntette ki, közülük hármat in memoriam. Az állami kitüntetéseket 15 nőnek és 15 férfinak adta át a pozsonyi Vigadó koncerttermében, köztük Hunčík Péternek és Zalabai Gyulának - számolt be a ma7.sk.
Dunaszerdahelyi személyiségeket is kitüntetett Kiska

A ceremónián jelen volt Andrej Danko parlamentelnök, Peter Pellegrini kormányfő, Ivetta Macejková, az Alkotmánybíróság elnöke, több miniszter és parlamenti képviselő, illetve a közélet más jelentős személyiségei is.

Kiska a beszédében hangsúlyozta: olyan embereket tüntetett ki, akiknek köszönhetően Szlovákia egy szebb, jobb, bölcsebb, tisztességesebb és igazságosabb ország lett. Hozzátette: A kitüntetettek a legjobban képviselik azokat az értékeket, amelyekre a szlovák társadalom épül. Elismerte, hogy nehéz volt dönteni. „Több olyan ember is van Szlovákiában, aki megérdemelné a kitüntetést – ismert és ismeretlen polgárok, akikre büszkék lehetünk” – jegyezte meg Kiska.

A Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatát 17 személyiség kapta meg: Klára Orgovánová, Katarína Zavacká, Ľubomír Longauer, Darina Kárová, Alexej Fulmek, Veronika Velez-Zuzulová, Jana Juráňová, Zuzana Žirková, Richard Stanke, Ján Kuciak (in memoriam), Dušan Mitana, Daniela Hantuchová, Hunčík Péter, Jana Dubovcová, Ladislav Snopko és Magdaléna Vášáryová. Az érdemrend katonai kitüntetését Svetozár Naďovič kapta.

Az államfő a Fehér Kettős Kereszt II. fokozatával Josef Abrhámot és Dagmar Burešovát (in memoriam) tüntette ki.

A Pribina kereszt első fokozatát Miroslav Žbirka, Marián Valko, Jana Želibská, Mária Omastová, Veronika Rácková (in memoriam), Zalabai Gyula, Roman Patkoló, Radoslav Danilák, Mária Jasenková, Zuzana Kumanová és Pavel Cheben kapta meg.

Forrás: ma7.sk