Back to top

A dunaszerdahelyi sakk sikeréről

Publikálva: 2017, április 25 - 08:19
Városunk sakkcsapata idén újra bajnok lett az extraligában, s ezzel folytatta sikersorozatát, hiszen az elmúlt öt évben nem végeztek rosszabb helyen, mint a második. A fekete-fehér táblán elért eredmények hátteréről beszélgetünk Petényi Györggyel, a klub elnökével.
A dunaszerdahelyi sakk sikeréről

Hogyan jellemezné az elmúlt szezont?

Nagy az öröm az idény végén, hiszen volt olyan szezonunk, amikor 10 győzelem és egy döntetlen mellett sem lettünk bajnokok, akkor rájátszással maradtunk le a bajnoki címről, az idén viszont két mérkőzést is vesztettünk, mégis már az utolsó forduló előtt ünnepelhettünk. Ez is mutatja, hogy egyre kiegyensúlyozottabb a bajnokság. Három év után sikerült megnyernünk a legfelsőbb szlovák sakkbajnokságot, amelyben 12 csapat versenyez. Ebben 11 fordulón keresztül küzdenek egymással a játékosok, összesen nyolc táblán folynak a csaták, tehát nyolc-nyolc sakkozó viaskodik egymással. Négy hétvége során páros fordulók zajlanak, majd az extraliga zárásaként egy hármas forduló, közös helyszínen,amelyen minden csapat részt vesz.

Az idényben egyébként összesen 15-en kaptak játéklehetőséget, az utolsó fordulóban az ifjúsági sikeredző Ráchela József is táblához ült. Ez a magas szám úgy alakul ki, hogy vannak idegenlégiósaink, akik nem minden forduló alkalmával érnek rá, de legtöbbjük már évek óta a csapatunkat is erősíti. Két játékos ugyanakkor mind a tizenegy fordulóban képviselte a dunaszerdahelyi színeket, ők Bokros Albert és Petényi Tamás.

A szlovák bajnokságban is egyre erősebb játékosok vannak, de úgy látom a mi csapatunkban is remek sakkozók ülnek asztalhoz, Vajda Levente nagymester,aki ifjúsági világbajnok volt 16 éves korig, Czebe Attila nagymester, aki egyik legeredményesebb játékosunk, Erdős Viktor nagymester,ifjúsági világbajnok 14 éves korig és Varga Zoltán nagymester,az elmúlt 7 évad legeredményesebb játékosa a szlovák extraligában,magyar olimpikonok, a tatai Bokros Albert nemzetközi mester,ifjúsági világbajnoki bronzérmes,aki már 23 éve megszakítás nélkül a csapatunk tagja, vagy fiam Petényi Tamás nemzetközi mester, aki rapid sakkban már 14 éves korában Európa-bajnok lett és 12 évesen elnyerte az első EU-s bajnoki címet, Csonka Attila nemzetközi mester,aki már 15 éve nálunk játszik és Németh Miklós nemzetközi mester,mindketten Szombathelyről, Bagi Máté nemzetközi mester Komáromból. A sajátnevelésű játékosaink Ráchela Milan, Mészáros Mihály, Csiba Dominik nemzetközi mesterek,Varga Dávid fidemester, többszörös országos ifjúsági bajnokok és érmesek. Az idei szezonban 2 mérkőzésen játszott Mikhaylo Oleksienko nagymester, aktuális ukrán bajnok. Nagyon jó az együttműködésünk a szombathelyi Haladással, játékosaink kölcsönösen játszanak a bajnokságban, ez is segíti a munkánkat.

Az elmúlt öt évben minden alkalommal az első kettőben végeztek. Minek köszönhető a kiegyensúlyozottság?

A csapat tagjai évek óta együtt játszanak, ismerik egymást, családias a hangulat és jó a csapatszellem, ami a siker egyik kulcsa. A fantasztikus sorozat, vagyis a 2 bajnoki cím és 3 második helyezés elsősorban az összeszokottságának köszönhető, de az is lényeges, hogy a csapat körül igyekszem minden szervezési feladatot (utazás, szállás, étkezés) úgy intézni, hogy csak a sportteljesítményre összpontosíthassanak. Az utolsó hármas fordulóban is láttam a játékosokon, mennyire akarják a sikert, még azok is, akik már hatalmas eredményeken vannak túl. Minden alkalommal van olyan személy, aki ha a társának nem is megy, hozzáteszi azt a pluszt, ami a sikerhez szükséges.

Mennyire nehéz biztosítani az anyagiakat a klub működésére?

A költségvetésünk több részből áll össze, a város is támogatja a tevékenységünket, ez nagyságrendileg a harmadát alkotja a bevételeinknek, emellett a megyétől is kapunk forrásokat, a helyi vállalkozók is támogatnak bennünket, s az adó két százalékából is jutunk bizonyos bevételhez. Az így kialakult anyagi kereteknek megfelelően igyekszünk nyújtózkodni.

A közszolgálati televízió sporthíreiben egyetlen rövid tudósításként szerepelt a döntő. Miért van ez így?

Először fordult elő az is, hogy országos televízió kijött a döntőre, ez a szövetség új felügyelő bizottságának munkáját dicséri, más kérdés, s elszomorító, hogy velem 15 perces interjút készítettek, amiből semmi sem került adásba, s a bajnok játékosaink sem szólaltak meg az anyagban. Csupán egyetlen mondatban számoltak be a sikerünkről, azt gondolom, ennél többet érdemelt volt a dunaszerdahelyi bajnokcsapat.

A bajnoki címnek köszönhetően nemzetközi kupában is indulhatnak?

Igen, ahogy korábban már kétszer, most is indulhatunk az Európa Kupában. Bilbaóban 2014-ben előbb 54 csapat közül a 12. helyen végeztünk, amely egyedüli amatőr együttesként hatalmas siker volt, tavaly pedig Újvidéken 62 csapatból a 15.helyet szereztük meg. Az idei kupa, amely egy hétig tart Manavgatban, vagyis Törökországban lesz. A szír határ közelében uralkodó állapotok miatt még nem döntöttünk az indulásról, amely kapcsán természetesen az anyagiak is fontos szerepet játszanak majd.

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2017/8.számában.

Ezt már olvasta?

Címkék: sakk
Cookies