Jelenlegi hely

Dunaszerdahelyi rendezvény a tolerancia jegyében

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 3 - 10:17 | Hírek
Szeptember 29. és október 1. között az Európai Bizottság megszervezte 13. Gyermekjogi Fórumát. A nemzetközi intézmények, kormányok és a civil társadalom magas szintű résztvevőivel az éves konferencia a gyermekjogokkal kapcsolatos politikák kidolgozásának egyik legfontosabb platformjává vált az EU-ban és azon kívül is. Október 30-ig online gyermekjogi felmérés készül a gyerekeket érintő aktuális kérdésekben, melyet 11 és 17 éves gyerekek tölthetnek ki – a felmérés online children’s questionnaire név alatt található.
Dunaszerdahelyi rendezvény a tolerancia jegyében

A tolerancia, az elfogadás, a COVID-19 járvány alatti online oktatás, az iskolai feladatok kérdése és a gyermekbántalmazás, valamint a gyermekrészvétel  kérdéseire reagált a FutuReg idei projektje is, mely középiskolákban a "Többet joggal, mint erőszakkal", alapiskolákban pedig a "Multikulturális gyerekek" keretei köztmutatkozik be. 

Szakembereink 2020. szeptember 21-én a dunaszerdahelyi Adventim Magán Szakközépiskolában dolgoztak és beszélgettek diákokkal és tanárokkal a program keretén belül, s folytatják a sort még szeptemberben a pozsonypüspöki iskolában. 

A foglalkozások  14 és 17 év közötti diákok körében valósult meg. A „Tolerancia és a gyerekek” témában  Agneš Horváthová, a Romano kher Polgári Társulás elnöke, és Bott Domonkos Lívia: "Mind mások vagyunk“ címmel tartottak előadást. A Minority Kids projekt tagjai segítségével, akik játékos feladatokkal közelítik meg a multikulturalitás témáját, teret és lehetőséget kaptak a diákok, hogy bekapcsolódjanak, és ötleteiket meghallgatva hozzájáruljanak az ehhez hasonló projektek kivitelezéséhez. A tanulók  a Tehetséges multikulturális gyerekekélettörténeteit hallhatták: Horváth Vladimír jogásszal, a Romano kher PT tagjával és Viliam Tanko ökölvívóval Mészáros Krisztina beszélgetett. 

A tolerancia témáját Bott Domonkos Lívia boncolgatta, a délelőtt folyamán játékos feladatokkal kötötte le a tanulók figyelmét, a Mit gondolnak a gyerekek? - című kérdőívvel, melyet a FutuReg PT dolgoz fel. A Mutikulturális konfliktusok megoldása elnevezésű, gyakorlatokkal tarkított előadás is lezajlott az iskolai verbális bántalmazás kiiktatása érdekében, a meglévő, vagy kialakuló vitás helyzetek asszertív megoldásáról, amelyet Mészáros Krisztina mediátor vezetett. A nap során a gyerekek és az iskola pedagógusai igénybe vehették a mediátor segítségét, valamint felmérés készült a multikulturalitás, bántalmazás és gyermekjogok témakörében.  

A projekt célja kisebbségi és többségi gyermekek közelítése a közösségépítés, és erőszakmentes kommunikáció, ill. jó példák bemutatása során.  A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.