Back to top

Dunaszerdahelyi koncertélmény a zene világnapján

Publikálva: 2024, június 24 - 08:38
Péntek este, június 21-én városunk két kórusa, a VOX Camerata és a Szent György Kórus adott csodálatos koncertet a zene világnapja alkalmából.
Dunaszerdahelyi koncertélmény a zene világnapján

”...volt valami, ami megvédte az embert az érzelmek viharaiban, és ez a valami mindenki számára hozzáférhető volt. Ez volt a művészet, a költészet, a dal, a muzsika - köszöntötte Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas magyar néprajzkutató szavaival a különleges zenei ünnepen a megjelenteket Tilajčík Edit, az est háziasszonya, majd így folytatta: A mai napon a világ 120 országában ünneplik a zenét, ezen belül több mint ezer városban rendeznek különféle ingyenes hangversenyeket. Büszkék vagyunk arra, hogy a mai nappal Dunaszerdahelyt is ezen városok közé sorolhatjuk.

Az est első részében a házigazda Vox Camerata lépett színpadra. A Vox Camerata kórus 2011-ben alakult, újraalapító karnagya, Németh Borbála vezetésével, az előző, 1990 és 1998 között működő kórus tagjaiból és új tagokból. 2016-ban Gaál Zöld Ágnes vette át a kórus vezetését. Vezénylete alatt a Vox Camerata két CD-t is kiadott, és sikeresen szerepelt különböző hangversenyeken. Az énekkar 2019-ben aranysávos minősítést szerzett. A múlt évben a kórus tevékenysége szünetelt. Karvezetőjük anyai örömök elé nézett, hiányát a kórus meg is érezte. Köszönet illeti Koszorús Mátis Grétit, aki egy időre magára vállalta a karnagy szerepét; önzetlenül segített, amiben tudott. 2024-ben megújult energiával folytatódtak a próbák a kórus új karnagya, Hozák Margaréta vezetésével. A Vox Camerata 2011-től 2020-ig több mint 30 hazai és külföldi koncertet adott - tudtuk meg Tilajčík Edittől, majd Hozák Margaréta vezetésével, ifj. Mezei Ernő zongorakísérete mellett hallhattunk a Vox Cameratát.

Másodikként a Szent György Kórus lépett színpadra, akikről az est háziasszonya elmondta, 2001-ben alkalmi énekkarként alakult a kórus mintegy 15 lelkes énekes kezdeményezésére. Később állt össze az, a mára 30 taggal igazi nagy zenei családot alkotó, az egymás iránti tiszteletet és a zene iránti végtelen alázatot, a zene szeretetét fontosnak tartó csoport. Mivel az első években Dunaszerdahely város egyetlen kórusa volt, ezért a repertoár a megszólaltatott művek nagyon széles skáláját foglalja magába. A kórus elsődleges feladata az egyházi rendezvényeken, ünnepeken való szolgálat. Az egyházi műveken kívül sok klasszikus zeneszerző kórusműve, valamint népdalfeldolgozások is szerepelnek a repertoárban.

A Szent György Kórus az elmúlt 23 év alatt szerves része lett Dunaszerdahely város kulturális életének. Elmaradhatatlan minden évben a már hagyományos ádventi, illetve karácsonyi koncertje, amely egyre nagyobb tömeget vonz a templomba.

A Szent György Kórus vezetője és karnagya Érsek Rezső, valamint Kollár Katalin. A pénteki koncerten szólót énekelt Kollár Katalin, fuvolán Bazsó Horváth Zsuzsanna, hegedűn Boráros Pál nyújtották a zenei kíséretet.

Zárórészként a két kiváló kórus közös produkcióját hallhata a művelődési központ színháztermét megtöltő közönség, majd a kórusok egy-egy virágcsokorral köszönték meg az odaadó munkát a karnagyoknak, valamint azoknak, akik munkájukat segítik.

Giuseppe Verdi: Rabszolgák kórusa csodás dallamával köszönt el a két kórus közös zenei estje végén, melyet hatalmas tapssal jutalmazott a Csaplár központ közönsége.

A további felvételeket megtekinthetik képgalériánkban.

-rovin-

Ezt már olvasta?

Közlemény

Közlemény

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ ezúton is...

Cookies