Jelenlegi hely

Dunaszerdahelyi fiatalok is részt vettek a ministránsok találkozóján Ferenc pápával

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, augusztus 1 - 07:36 | Hírek
Hatalmas öröm és lelkesedés tapasztalható Róma utcáin. Ministránsok vidám csoportjai töltik meg az olasz fővárost napok óta, akik a világ 19 országából érkeztek. Dunaszerdahelyről is érkeztek ministránsok az örök városba.
Dunaszerdahelyi fiatalok is részt vettek a ministránsok találkozóján Ferenc pápával

A Jópásztor Alapítvány és a Pázmaneum Társulás jóvoltából 2010-hez és 2015-höz hasonlóan, idén is lehetőség nyílott a felvidéki magyar ministránsok részére, hogy önálló csoportként, magyarul kapcsolódhassanak be a zarándoklatba.

A felvidéki magyar ministránsok július 29-én kora reggel indultak útnak két autóbusszal négy lelkiatya kíséretében. Farkas Zsolt és Karaffa János lelkiatyák, akik egyben az egyházmegyei ministránsfelelősök is a zarándoklat vezetői. Őket segítik Andruskó Gyula és Mészáros Dávid atyák, hiszen a 100 felvidéki magyar ministránsra vigyázni is kell.

A római ministráns zarándoklaton az anyaországból és a határontúli magyar közösségekből (Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és Délvidékről) érkezett magyar nyelvcsoport a második legnagyobb a németül beszélők után. A magyar ministránsok száma mintegy 1700 főre tehető. 

Ternyák Csaba érsek, Palánki Ferenc püspök és Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök, valamint Böcskei László nagyváradi püspök vezeti a magyar csoportokat.

„Keresd a békét és járj a nyomában"
Több mint 60 ezer 13-23 év közötti ministráns készült a pápával való nagy találkozásra július 31-én, kedden este a Szent Péter téren. Ez volt a nemzetközi zarándoklat csúcspontja. A rendezvény mottója egy zsoltáridézet (34,15): „Keresd a békét és járj a nyomában".

19 országból érkeztek a fiatalok a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklatra, 50 ezer ministráns Németországból Stefan Oster püspök, a német püspöki konferencia ifjúsági bizottságának elnöke vezetésével. Jelen vannak fiatalok továbbá Belgiumból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Horvátországból, Luxemburgból, Ausztriából, Portugáliából, Romániából, Oroszországból, Svájcból, Szerbiából, Szlovákiából, Csehországból, Ukrajnából, az Egyesült Államokból. 

A zarándoklat elmélyíti a hitet
„A populizmus és a nacionalizmus jeleit viselő világ békéért kiált és mi hozzá akarunk járulni ehhez az egyetemes ügyhöz, kezdve a fiatal nemzedékektől, hogy falaktól és akadályoktól mentes világban élhessenek" - mondta Német László nagybecskereki püspök, a Nemzetkzözi Ministráns Szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón.

„A ministránsok zarándoklata elmélyíti a hitet, megerősíti a szeretetközösséget és megmutatja a fiataloknak szolgálatuk egyetemes dimenzióját. Továbbá elősegítheti, hogy a résztvevők megértsék: a liturgiába és az egyház nagy közösségébe való bekapcsolódás alapvető fontosságú a Krisztussal és a hittel való élő kapcsolathoz. Meggyőződésem, hogy e zarándoklat nemzetközi jellege fontos jele az egész világról érkezett keresztény fiatalok közötti megértésnek. Remélem, hogy sokan közülük a béke és a harmónia kovásza lesznek az egyet nem értéssel és a xenofóbiával szemben, amely esetleg saját országaikban és saját közegükben jelen van" - fogalmazott Stefan Oster német püspök.

Előretekintés a szinódusra és az Ifjúsági Világtalálkozóra
Ferenc pápa és a ministránsok találkozójára Loyolai Szent Ignác liturgikus emléknapján került sor. Az esemény előremutat az őszi püspöki szinódus felé, amelyen a fiatalok és a hivatásgondozás témájával foglalkoznak. Továbbá a rendezvény előretekint a 2019-es panamavárosi Ifjúsági Világatalálkozó felé is.

A fiatalok számára készült a „Go Rome" mobil alkalmazás, amelyen élőben követhetik a zarándoklat eseményeit és ahol megoszthatják ötleteiket, benyomásaikat, valamint kérdéseket intézhetnek a Szentatyához az őszi szinódussal kapcsolatban.

Magyar nyelvű kérdés a Szentatyához
Kedden délután fél négykor kezdődött a ministránsok találkozója a Szent Péter téren. Ferenc pápa este 6 órakor érkezett a Szent Péter térre, hogy találkozzon a XII. Nemzetközi Ministráns Zarándoklat résztvevőivel. Német László, nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministráns Szövetség és a Nemzetközi Ministráns Zarándoklat elnöke köszöntötte a pápát, majd három ministráns átadta a Szentatyának a zarándoklat hivatalos nyakkendőjét és karkötőjét a kitűzőkkel. A három fiatal Ukrajnából, az USA-ból és Németországból érkezett. Ezt követően a ministránsok kérdéseket intézhettek a pápához. Az öt kérdés közül az egyik magyar nyelven hangzott el. Az imatalálkozó során Ferenc pápa mondott homíliát. 

Cecilia Seppia/Somogyi Viktória – Vatikán / vaticannews.va

A lenti képen: a régiónkból érkezett fiatalok szentmisén veszenk részt, Paduában, Fodor Attila felvétele