Back to top

Dunaszerdahelyen zajlik az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete közgyűlése

Publikálva: 2024, március 22 - 08:39
Az idén Dunaszerdahely városa ad otthon az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete rendes évi közgyűlésének, mely egyúttal koordinátori értekezlet is.
Dunaszerdahelyen zajlik az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete közgyűlése

A délelőtti ülés után a szervezet elnöke, De Blasio Antonio sajtótájékoztatón köszöntötte a megjelenteket, köztük Hájos Zoltánt, városunk polgármesterét, és megköszönte, a város vezetésének, hogy helyet adott a szervezet konferenciájának.

Hájos Zoltán örömét fejezte ki, hogy ezúttal városunkban tartja közgyűlését az egyesület, hisz Dunaszerdahely 2022-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Azért is volt fontos városunk számára a csatlakozás, és azért igyekszik aktívan részt venni a szervezet tevékenységében, mivel akárcsak a többi résztvevő városnak, Dunaszerdahelynek is fontos, hogy lakosai megfelelő környezetben élhessenek. Mint a további településeknek, számunkra is lényeges, hogy olyan intézkedéseket foganatosíthasson az önkormányzat, amellyel ezeket a célkitűzéseket el tudja érni - hangoztatta Hájos Zoltán.

„Dunaszerdahely nemrég csatlakozott, ezért különösen megtisztelő, hogy itt kerül sor a következő ülés megtartására; örömmel adtunk teret ennek a találkozónak. Ez a találkozó azért is jelentős, mert el tudjuk mondani egymásnak tapasztalatainkat, inspirációt tudunk meríteni, illetve stratégiát meghatározni a településeknek” – zárta szavait városunk polgármestere.

Bús Ottó, a szervezet felügyelő bizottságának elnöke Szabadkáról érkezett. Számára különösen jó érzés, hogy életében először járhat Dunaszerdahelyen, hiszen a két várost testvérvárosi kapocs fűzi egymáshoz. Rövid beszámolójában elmondta, csütörtökön délelőtt a felügyelő bizottság tartotta meg ülését, melyen a tagság számolt be az elmúlt időszak mérlegéről.

Tavalyelőtt olyan változást vezettek be a szervezet életében, mely szerint az újonnan csatlakozó tagvárosokban igyekeznek rendezvényt szervezni, az új helyszíneken megbeszélni az aktuális kérdéseket – folytatta a sajtótájékoztatót De Blasio Antonio, a szervezet elnöke. Jelenleg Dunaszerdahely az egyetlen szlovákiai város, amely bekapcsolódik az egyesület munkájába – tette hozzá –, felvetve az ötletet, hogy városunk próbáljon további városokat megszólítani, amelyek szintén részt vehetnének a tevékenységben.

Fontos témákat terveznek megbeszélni a kétnapos értekezlet során - ezek közül említett néhányat az elnök, kiemelve, hogy a közeljövőben egy új mentorprogramot terveznek indítani, megvizsgálva, kinek milyen lehetőségei vannak tudásátadásra, és kinek milyen igényei vannak tudás befogadására.

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete, mely aktív résztvevője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája által indított kezdeményezésnek, alapelvei szerint a multiszektorialitás, a városi döntéshozók elkötelezettsége az egészség érdekében, a partneri együttműködés, a közösségek részvétele a döntések előkészítésében, az egyenlő esélyek biztosításának elve, a szolidaritás és a fenntartható fejlődés biztosítása a prioritásai. Dunaszerdahely városa 2022-ben csatlakozott az egyesülethez.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies