Back to top

Dunaszerdahelyen is bemutatkoztak négy ország kutyás rendőrei

Publikálva: 2019, szeptember 3 - 11:08
A Csallóközben zajló kutyás rendőrök nemzetközi találkozójának résztvevői hétfőn Dunaszerdahelyen a sajtó munkatársainak hozták közelebb mindennapi munkájukat.
Dunaszerdahelyen is bemutatkoztak négy ország kutyás rendőrei

Az Üzleti és Tájékoztatási Központban zajló találkozón Rajkovics Péter, a Perfects Rt. igazgatója üdvözölte a sajtó képviselőit, majd megkérte a szervezők nevében Csiba Tibort, a városi rendőrség parancsnokát, hogy mutassa be a Nyékvárkonyon zajló gyakorlat hátterét. Csiba elmondta, kutyás rendőr kollégájuk, Csicsay Csaba kezdeményezésére szervezték meg a rendezvényt, amely a tapasztalatcsere mellett jó lehetőség a kapcsolatfelvételre is. 

Csicsay elmondta, a gyakorlati tapasztalatok szerzése a célja a kétnapos találkozónak, s az új módszerek elsajátítása a kutyák kiképzése során. A cseh és szerb rendőrök is hasonlóan vélekedtek, s nagyon örültek a felkérésnek, hogy a Dunaszerdahelyi Városi Rendőrség meghívására Szlovákiába érkezhettek számukra új szakemberektől tanulni. Ami a kiképzést illeti, nagy különbségek az egyes országok szintjén a Kárpát-medencében nem tapasztalhatóak, de a jogi környezet különbözősége meghatározza, milyen módon lehet a kutyát a rendőri munka során segítségül hívni.

A magyarországi vendégek arról számoltak be, már hosszabb ideje kapcsolatban vannak a dunaszerdahelyi városi rendőrséggel, és dícsérték az  eddigi együttműködést. A magyar rendőrkutya képzés immáron hét évtizedes múltra tekint vissza, ahogy a szlovákiai is, s mint elmondták, nagy hangsúlyt helyeznek a kutyák képzésének sokoldalúságára is, hogy a közös munka biztonságos legyen a terepen is.

A kutyák a rendőrség mellett ott van a büntetésvégrehajtás területén is, de dolgozzanak bárhol az ember és a kutya között különleges kapcsolat alakul ki. A szakmában dolgozók között pedig könnyű a közös hang megtalálása, mert még a közös nyelv sem szükséges, hiszen a munka során az ismert mozdulatok is sokat segítenek. A csallóközi gyakorlat során kiemelték a segédek fontos feladatát is, akik profi hozzáállása nélkül nem lehet a kutyákat felkészíteni az éles szituációkra, hiszen éppen ezek a személyek azok, akik a tréningek során eljátszák az elkövető szerepét. Olyan felelősségteljes feladatról van szó, amelyhez az állat mozgásának és gondolkodásának ismerete is nagyon fontos.

Ahogy azt Pataki Balázs, a REX Biztonsági Szolgálat vezetője, a találkozó társszervezője is elmondta, nagyon örülnek, hogy a felvidéki kollégákkal létre tudtak hozni egy ilyen találkozót, amely újabb együttműködés kezdete lehet, hiszen már a sajtótájékoztatón kiderült, a szerb kollégák is meghívták a résztvevőket a hazai rendezvényükre.

A csallóközi rendezvény pedig korábban nem látott találkozója volt a régió szakembereinek, s mi csak büszkék lehetünk, hogy éppen a Csallóközben valósult meg - zárta a sajtótájékoztató végén annak műsorvezetője.

A dunaszerdahelyi fórum a Dunaszerdahelyi Városi Rendőrség, a REVI-SK és a Perfects Rt. együttműködésében valósult meg, Dunaszerdahely Városa támogatásával.

Ezt már olvasta?

Cookies