Back to top

Dunaszerdahely városa partnere lett az „Aktív idősödés a V4 országokban” projektnek

Publikálva: 2022, október 2 - 06:46
Szeptember végén, 20-23. közt került sor Budapesten a V4 országok partnertelepüléseinek találkozójára az „Active aging in V4 countries” projekt keretében. A találkozón a projekt partnereiként Lodz, Brünn és Dunaszerdahely városok képviselői vettek részt. A házigazda a Pécsi Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete volt, mint projektvezető.
Dunaszerdahely városa partnere lett az „Aktív idősödés a V4 országokban” projektnek

A workshop célja az idősek számára végzett tevékenységek terén szerzett tapasztalat- és információcsere volt.

Az érintettek életminőségük javítását célzó, hatókörükbe tartozó, időseket célzó tevékenységeket mutattak be. Fontosnak tartják a társadalmi és kulturális kirekesztés megelőzését, az idősek egészségének megőrzését, tájékoztatást a szociális szolgáltatásokról, a különböző élethelyzetek megoldási lehetőségeiről, az idősek szabadidős tevékenységeinek megteremtését.

A témába vágóan Brünn városa többek közt a Brünni Idősek Napjait és a Brünni Napok Sérülések Nélkül rendezvényeket szervezi meg. Mindkét kampány témája az idősek sérüléseinek megelőzése.

Pécs városa az idősek egészségi állapotának megőrzését, javítását célzó tevékenységeket szervez. Rendszeresen szerveznek úszóprogramot Fitt Granny aquafitness néven, sportolásra alkalmas és szabadtéri fitneszparkokat létesítettek felnőttek számára. Pécs városában a kulturális és szabadidős tevékenységeket több szervezet biztosítja, mint például: nyugdíjas klubok, egyesületek.

Lodz városa számítógép-, okostelefon- és internethasználati tréningeket, workshopokat szervez az idősek számára, vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújt, mely informális időscsoportok és civil szervezetek által igényelhető, a 60 év felettiek pedig igénybe vehetik a Senior kártyát. Lodz városa kéthetes rendezvényt készít minden év májusában számos intézménnyel, civil szervezettel és a magánszektorral együttműködve. A rendezvény cél az, hogy a 60 év felettieket aktív életmódra, új ismeretek elsajátítására, új hobbikeresésre ösztönözze.

Dunaszerdahely városa kiemelten kezeli az idősek biztonságát. Ezen a területen mutatták be városunk képviselői a szociális szolgáltatások mozaikjának egyik fontos elemét – az SOS gombot, amelyet Dunaszerdahely város polgárai kapnak a Szlovák Szamaritánus Szövetséggel és a Nagyszombati Regionális Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel együttműködésben. A város szándéka az idősek nyugodt életének garantálása, az idősek és hozzátartozóik biztonságérzetének biztosítása. Az SOS gomb használatának lehetősége az év 365 napján, a nap 24 órájában ingyenes. Ezt a szolgáltatást jelenleg 29 dunaszerdahelyi polgár veszi igénybe. A város igyekszik bővíteni a szolgáltatást igénybe vevők körét.

Az említett szolgáltatáson felül kedvező áron juthatnak ebédhez Dunaszerdahely város idős polgárai. Az idősek személyesen vehetik át ebédeiket Dunaszerdahely város 8 átvételi pontján. A város azt is tervezi, hogy a mozgásukban korlátozott idősek számára ingyenes ebédszállítást biztosít. A szolgáltatás célja a mindennapi életük kényelmének növelése.

Dunaszerdahely városa is kiemelt feladatának tekinti a kedvezőtlen egészségi állapotú polgárok segítését. Ezen a területen folyamatosan bővíti az otthoni ápolási szolgáltatás nyújtásának lehetőségeit. Az otthoni ápolási szolgáltatás magas színvonalú és megfizethető szociális szolgáltatásnak minősül a kedvezőtlen egészségi állapotú személyek és a fogyatékkal élők számára. A szociális munkások segítsége a kliens otthoni környezetében pozitív hatással van általános mentális és egészségi állapotukra. A szakszerűen nyújtott ápolási szolgáltatás révén javul az idősek életminősége, hozzájárul a társas kapcsolatok fenntartásához, fejlesztéséhez, a teljesebb értékű élethez.

Az említetteken túl Dunaszerdahely önkormányzata támogatja a Nyugdíjas Klub működését, ahol különféle szabadidős tevékenységeket szerveznek a tagok számára.

Az aktív időseknek a szabadidőparkban van lehetőségük a mozgásra, ahol az önkormányzat 10 új elemmel bővítette a szabadtéri fitneszgépek számát. A cél az idősek sportolási lehetőségének, mozgáskultúrájának népszerűsítése, állóképességük, testi-lelki állapotuk megőrzése.

A Budapesten megtartott workshop zárópontja a program résztvevőinek szakmai segítségnyújtása volt az időseknek szóló tevékenységek előkészítésében és lebonyolításában, melyek megvalósítását a résztvevő városok a közeljövőben tervezik. Az egyik a Dunaszerdahelyen, 2022 novemberében tervezett „World Café” elnevezésű találkozó megvalósítása, amelybe a városunkban élő időseket is bevonják.

-mé-, -bj-

Ezt már olvasta?

Cookies