Jelenlegi hely

Dunaszerdahely ismét a harmonika városa

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 29 - 06:55 | Kultúra
Csütörtök este vette kezdetét a 28. Nemzetközi Frank Marocco Harmonika Fesztivál. A fesztivál első koncertjén két fiatal művész, Antonino De Luca, olasz jazzharmonikás és Bogdan Laketics, szerb klasszikus harmonika művész nyújtott felejthetetlen élményt a közönségnek.
Dunaszerdahely ismét a harmonika városa

Rácz Tibor, a fesztivál művészeti igazgatója rövid megnyitójában örömének adott hangot, mert az idén rekordszámú versenyző jelentkezett az Intertalent nemzetközi előadói versenybe. Azt is örömmel mondta el, hogy a korábbi évadok több versenyzője már komoly karriert futott be.

A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, a város díszpolgára, több nemzetközi elismerés tulajdonosa, Rácz Tibor mindig minőségi zenével szolgál a közel harmincéves fesztiválon, meggyőződése, hogy ezúttal is csodás koncerteknek lehet szem és fültanúja a közönség.

Az est első előadója, Antonino De Luca a harmonika fesztivál névadójának, Frank Marocconak volt az utolsó tanítványa, a tehetséges fiatal zenész saját kompozíciókat és más szerzők műveit szólaltatta meg hangszerén.

Majd Rácz Tibor a szabadkai születésű, ám napjainkban már Bécsben élő másik tehetséget, Bogdan Laketicset mutatta be, aki klasszikus darabokhoz nyúlt, olyanokhoz, melyek nem kifejezetten harmonikára íródtak.

A csodás est végén a fesztivál igazgatója a pénteki, szintén 17.30-kor kezdődő koncertre invitálta a közönséget a Vermes-villába, amikor a pozsonyi Konzervatórium megalapításának 100. évfordulója tiszteletére adnak koncertet Rácz Tibor ma már nemzetközi szinten elismert tanítványai, valamint barátaik.

A fesztivál még szombaton is várja a komolyzene iránt érdeklődőket, amikor 15.30 órától nyilvános kamarazenei versenyt hallgathatnak a látogatók, amelyen a közönség is leadhatja szavazatát az Intertalent verseny fiatal tehetségeire.

Szöveg és kép: Rózsár Vince