Back to top

A Dunamente természet ízei

Publikálva: 2019, október 29 - 12:26
A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség 2019. október 28-án ünnepélyesen átadta a Túzokos Környezetnevelési Központban az új nádfedeles pavilont, amely a „Dunamente természet ízei“ című pályázat keretén belül épült.
A Dunamente természet ízei

A rendezvény része volt egy improvizált sajtótájékoztató, melynek során a környezetvédelmi minisztérium és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség képviselői tájékoztattak a Túzokos fejlesztési tervekről és a „Dunamente természet ízei“ projekt megvalósult tevékenységeiről.

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Richard Müller üdvözölte a vendégeket, beszédében a projekt keretében megvalósult központ fejlesztési tevékenységeire és a régió összes kulcsfontosságú résztvevői együttműködésének fontosságára összpontosított. A természetvédelemmel összefüggésben a Natúrpark ötletével is foglalkozott, mivel a projekt nagy része a NATURA 2000 védett területéhez tartozik.

A pályázat eredményeként a Túzokos Környezetnevelési Központban egy új teret teremt az élmény oktatás számára. Ez szerves részévé válik a határokon átnyúló Natúrpark új koncepciójának, a környezetvédelmi oktatásra és az oktatásra összpontosítva.

Norbert Kurilla, a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának (MŽP SR) államtitkára, szintén a Túzokos Környezetnevelési Központ példáján keresztül fókuszált a Központ több forrásból származó finanszírozásának modelljére. Ezzel egyidejűleg a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által irányított SK éghajlati program - Klímaváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás keretében - bemutatta az új tervezett projektet, amelyet ún. Előre meghatározott projekt Klímaváltozási és Környezetvédelmi Oktatási Központ.

Katka Vajliková, a Túzokos Környezetnevelési központból, részletesen bemutatta a „Dunamente természet ízei“ projekt tevékenységeit és eredményeit.

A projektben szlovákiai és magyar környezetvédelmi és állami intézmények, 20 szlovákiai és 30 magyar önkormányzat, egyesületek, vállalkozók és helyi lakosok vesznek részt. A programot 2018. január 1-jétől 2019. december 31-ig kell végrehajtani az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország együttműködési program keretében. Ennek a költségei az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szlovák Köztársaság és Magyarország költségvetéséből, valamint a projekt partnerei forrásaiból lettek finanszírozva.

A projekt keretében számos tevékenység volt végrehajtva a határ mindkét oldalán

A projekt célja megőrizni a Dunamente mindkét oldalán a természeti és kulturális örökséget, és kihasználni ezt a vidékfejlesztés érdekében.  A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, környezetvédelmi oktatás, vidékfejlesztés, idegenforgalom és üdülés, de közvélemény formálása is.  A megvalósítás know-how-ját a fő határon átnyúló partner, az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség biztosítja, amely egyike a magyarországi Gerecse Natúrpark alapító tagjainak.

További információ a „Dunamente természet ízei“ projektről és partnereiről a projekt weboldalán található: www.danubenaturpark.sk.

skhu.eu

Ezt már olvasta?

Cookies