Back to top

A duális képzésről tanácskoztak

Publikálva: 2015, december 5 - 12:14
A magyar nyelvű duális szakképzés helyzete Szlovákiában címmel tartottak szakmai konferenciát múlt pénteken az Építészeti Szakközépiskolában.

A magyar nyelvű duális szakképzés helyzete Szlovákiában címmel tartottak szakmai konferenciát múlt pénteken az Építészeti Szakközépiskolában. A Szövetség a Közös Célokért által szervezett rendezvényen a szervezet igazgatója Pogány Erzsébet elmondta, a konferencián a szervezők alkalmat teremtettek arra, hogy áttekintsék, milyen körülmények közt dolgoznak a magyar szakképzési intézmények Szlovákiában.

A szakmai konferenciát Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, az MKP elnöke köszöntötte. Megtisztelte a tanácskozást a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula, a Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai, Milován Orsolya és Haraszti Attila, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal több munkatársa és a projektben résztvevő partnerek is.

A délután folyamán előadást tartott Potápi Árpád János államtitkár, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője a 2015 – A külhoni magyar szakképzés éve programról, annak megvalósításáról és eredményeiről.

Itt jelentette be, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság célirányos pedagógiai programjainak sorában 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánja, az új program témájáról december 3-án a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén születik majd hivatalos döntés.

Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese bemutatta a strukturális és tartalmi változásokat a magyarországi szakképzésben.

Kovátsné Vörös Ágnes Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal folyamatkoordinátora a határon túli kapcsolatok a duális szakképzésben – problémakatalógus és igénytérkép a komplex fejlesztésekhez című NFA KA 15/2012 projektet ismertette.

A szünetet követően Albert Sándor nyugalmazott egyetemi rektor, a komáromi Felnőttképzési Intézet igazgatója Hogyan tovább a szlovákiai szakközépiskolákban? – A duális képzés, mint lehetőség című előadására került sor.

Majd Homoly Éva, a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola igazgatója az intézményét mutatta be, s megosztotta a tapasztalatait a duális képzéssel és a szakképzés éve programmal kapcsolatban. Matej Éva, a kassai Szakkay József Szakközépiskola igazgatója szintén a duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatairól szólt. Varga Péter, a karvai Szakközépiskola igazgatója a duális képzéshez szükséges feltételek hiányára hívta fel a figyelmet.

Bödök Károly, a Magyar Nemzeti Kereskedőház dunaszerdahelyi irodájának vezetője bemutatta a Baross Gábor Terv, Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terv oktatási fejezetét, a gazdasági szereplők és a szakképzésben résztvevők kapcsolatáról megfogalmazott elképzeléseket.

Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója javaslatára a konferencián résztvevő szakközépiskolák igazgatói és más szakemberek egy szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy létrehozzák a szakképzésben résztvevő szlovákiai magyar intézmények és szakemberek hálózatát.

A vitában, amelyet Albert Sándor vezetett, további javaslatok hangzottak el a duális képzéssel kapcsolatban.

(szakc)

Ezt már olvasta?

Cookies