Back to top

A duális képzés rendszerében oktatja szakmáit a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola

Publikálva: 2021, május 31 - 19:35
Már a második olyan tanév vége közeledik a dunaszerdahelyi székhelyű, magán fenntartású szakközépiskolában, amikor is a szakoktatás reformjának nevezett „duális képzés” az intézmény portfóliójának szerves részét képezi az elméleti és a gyakorlati oktatás terén is. A színvonalas elméleti oktatást az iskola, a gyakorlati képzést pedig a gazdálkodó szervezetek körébe tartozó certifikált – minősített cégek, vállalatok biztosítják, az oktatási programokat szorosan együttműködve dolgozzák ki és újítják.
A duális képzés rendszerében oktatja szakmáit a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola

A 2019/2020-as tanév a szlovákiai közoktatásban nagyobb változásokkal kezdődött, a dunaszerdahelyi szakközépiskolák közül pedig a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola reagált a kihívásra elsőként, szakmáinak egyik csoportját már az új képzési modell részeként kezdte oktatni. Elsőként a szakács és az autószerelő villamos műszerész szakmák oktatási programjai kerültek átdolgozásra, melynek következményeként a diákok emelt óraszámban tanulnak idegen nyelvet, szaktantárgyakat és a szakképzés rendszere is átalakult a számukra.

Emellett a duális képzés rendszerében a diákok számos segítséget kapnak a szakma elsajátításához, mint pl. ösztöndíjak, munkaruhák, díjmentes utazás a Nagyszombat megye területén belül, étkezési hozzájárulások.

A 2020/2021-es tanévben az iskola már a cukrász szakmát is a duális képzés rendszerében oktatja, a certifikált - minősített szakképzési helyet pedig az iskola cukrászműhelye biztosítja. Az elkövetkező időben ebbe a rendszerbe az iskolán belül bekerül a pincér szakma, valamint a tanulmányi szakok közül a hotelakadémia és az idegenforgalmi szolgáltatások.

Azoknak a diákoknak, akik bekapcsolódnak a duális képzésbe, jobb hozzáférésük van a legújabb technológiákhoz, eszközökhöz, munkamódszerekhez. 

Az emelt óraszámban történő idegen nyelvek tanulása pedig megkönnyíti a későbbi, akár külföldi továbbtanulás vagy munkavállalás lehetőségét is.

Vízkeleti László igazgatóhelyettes

Ezt már olvasta?