Back to top

Drágulás, nyugdíjemelés, magasabb biztosítások és még sok minden más… Mi változik 2022-ben?

Publikálva: 2022, január 5 - 10:55
Ahogy azt már megszokhattuk, az újév mindig hoz változásokat. Pozitívakat és negatívakat egyaránt. Idén sem lesz ez másként. Bár néhány kedvező dologra is számíthatunk, mindent egybevetve, kiadásaink bizony növekedni fognak 2022-ben, nem is kevéssel. Az elemzők szerint évek óta nem látott mértékben! De vegyük csak szépen sorjában.
Drágulás, nyugdíjemelés, magasabb biztosítások és még sok minden más… Mi változik 2022-ben?

Emelkednek a nyugdíjak

Ahogy azt már megszokhattuk, a nyugdíjak összege is emelkedik januártól, a valorizációnak köszönhetően.

Túl nagy optimizmusra azonban, főleg a kisnyugdíjasok esetében, nincs ok, hiszen az emelés mindössze 1,3 százalékos.

A legtöbb idős embernek tehát legfeljebb néhány euróval több megy a számlájára vagy hoz neki postás. Mi lesz ez ahhoz képest, hogy az árak az élet minden területén ugrásszerűen fognak emelkedni? A szegényekre itt is rájár a rúd, mert ha valakinek az eredeti nyugdíja a valorizáció után is alacsonyabb lesz, mint a minimálnyugdíj, akkor az illető továbbra is csak a minimális nyugdíjat kapja. Ha viszont több, akkor a Szociális Biztosító már ezt az emelt nyugdíjat fizeti ki neki.

Némi könnyebbséget jelenthet, hogy a nyugdíjasok, a hatéves kor alatti gyermekek és súlyosan egészségkárosultak ingyen fognak gyógyszerhez jutni.

Magasabb minimálbér

Növekszik a legkisebb bérek összege is, méghozzá 23 euróval.

A minimálbér így bruttó 646 euróra jön ki, ha valaki teljes munkaidőben dolgozik.

A tiszta összeg, amit az érintettek kézhez kapnak, 525,65 euró lesz. Ebből megélni bizony kész művészet. Felmegy a minimális órabér összege is, 3,713 euróra.

Ebédjegy vagy pénz

Az újévtől az alkalmazottak választhatnak, hogy ebédjegyeket vagy inkább pénzt kérnek-e a munkaadótól. Eddig ezt a munkaadó döntötte el, az új szabály szerint mostantól respektálnia kell az alkalmazott döntését.

B. Vida Júlia cikkének folytatását a ma7 portálon itt olvashatják el!

Ezt már olvasta?

Cookies