Back to top

Drágul a lakossági gáz a következő négy évben

Publikálva: 2022, június 28 - 06:45
Összesen 76 százalékkal emelkedik a következő négy évben a Szlovák Gázművek (SPP) által biztosított lakossági gáz ára, a legnagyobb drágulás, 34 százalékos, jövőre lesz. Az ajánlat azokra a lakossági fogyasztókra vonatkozik, akik négyéves szerződést kötnek az SPP-vel. A jelenlegi, 43 eurós megawattóránkénti (MWh) ár 2026-ra 76 euróra emelkedik. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter erről hétfői sajtótájékoztatóján számolt be.
Drágul a lakossági gáz a következő négy évben

Jövőre 57 euró lesz egy megawattóra gáz ára. „Utána 65 euró, 2025-ben 72 euró, 2026-ra pedig 76 euróra emelkedik” – sorolta Sulík. Közben az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az aktuális világpiaci árak alapján magasabb árakat fog megszabni, de ez nem érinti azokat a fogyasztókat, akik szerződést kötnek az SPP-vel. Sulík szerint a többi szlovákiai szolgáltató, a ZSE, a VSE és az Innogy is hasonló árakat fog kínálni.

A gazdasági miniszter azt is elmondta, a világpiaci árak magasabbak, ennek következtében az SPP két évig veszteséges lesz, a harmadik évben már lesz nyeresége, a negyedikben pedig be kellene hoznia az előző évek veszteségeit. Hogy az SPP áthidalja azt az árkülönbséget, amiért most a jövő év első negyedére kínálnak földgázt a piacokon, 2026-ig a csehországi Dolní Bojanovice-i gáztárolóból kölcsönöz gázt, amely a tartalékot képezi a szabályozott áron gázhoz jutó fogyasztók számára.

Erre lehetősége lesz a többi gázszolgáltatónak is, Sulík szerint ez nem jelent semmiféle veszélyt a gázellátás biztosítására.

A gazdasági miniszter törvénymódosítást is előkészít, mivel most lehetősége van a fogyasztónak a gázszerződés idő előtti felmondására. Ezután az SPP-vel szerződést kötők négy évig a rögzített gázárakat fizetik, akkor is, ha időközben csökkenne annak világpiaci ára.

Lehetőség van egyéves szerződést is kötni az SPP-vel, ebben az esetben a gázár 42 százalékkal, plusz mindig az infláció mértékével drágul. Az infláció idén Sulík szerint várhatóan 12 százalékos lesz.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies