Jelenlegi hely

Döntetlennel várja a visszavágót a DAC

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, július 11 - 22:57 | DAC hírek
Négy perc alatt született a DAC Európa-liga mérkőzésének mindkét találata, s ugyan a gólszerző mindkét esetben sárga-kék, mégis döntetlen lett a krakkóiak elleni meccs vége.
Döntetlennel várja a visszavágót a DAC

Nagyjából másfél hónapos pihenő után újra élettel és szurkolókkal telt meg a MOL Aréna. Az Európa Liga meccsre érkező lengyel és a mi szurkolóink között feszült hangulatnak nyoma sem volt. A meccs előtt egy csoportban sörözött piros-csíkos a sárga-kék mezessel. A gyönyörű – lengyel-magyar barátságra emlékeztető – koreográfia is azt bizonyította, hogy a lelátón nem lesz harc a két tábor között. A pályán viszont már ellenfélként tekintettek egymásra a felek, mégha elég döcögősen indult is a mérkőzés. A kezdeti pillanatokban a Cracovia játékosai tűntek magabiztosabbnak, de a remek szurkolói hangulat a mieinknek is megadta a kellő löketet a támadások építésére. Az első említésre méltó próbálkozás is a DAC-hoz köthető, Vida Kristopher a 10. percben eresztett meg egy kemény löketet, Peškovič azonban fogta a hálóba tartó labdát. Ezt követően hosszú percekig csak mezőnymunka folyt a pályán. A kosárlabda termetű krakkói alakulatot nehéz volt megverni a fejpárbajokban, a laposan belőtt labdáink pedig elakadtak a láberdőben. A Cracovia a 29. percben szerezhette volna meg a vezetést: egy fejjel továbbcsúsztatott bedobás után van Amersfoort fejelt kapura. Jedlička nagyot nyújtózkodott, de a felső léc is besegített neki. A helyzetet egyébként les előzte meg. Később Vida Kristopher buktatásáért reklamáltunk tizenegyest a szlovén játékvezetőnél, de a spori kérlelhetetlen volt, és továbbot intett. Utána Jedlička pillanatai következtek: egy percen belül kétszer is góltól mentette meg csapatunkat. Előbb Hanca, majd Lopes lövésénél mentett nagyot. Két perccel később viszont már ő is verve volt: van Amersfoot lövése irányt változtatott Kružliak lábán, kapusunk elmozdult, visszaérni pedig már nem volt esélye a gellert kapott labdára – 0:1. A találatot így újonc védőnk, Dominik Kružliak neve mellé írták. A válaszra viszont nem kellett soká várnunk. A félidő hajrájában Čmelík beadása Vida Kristopher hátáról a szabadon felejtett Divković elé pattant, aki nem hibázott – 1:1.

Cserével kezdték a második játékrészt a krakkóiak, Pestka helyett Ferraresso állt játékba. Peter Hyballa viszont nem cserélt játékost a szünetben. Előbb Kalmár lövése váltott ki heves tapsot a lelátókon, majd Čmelík és Koštrna ügyes labdaváltásánál jött lázba a publikum, de a betett labdát már nem volt, ki kapura küldje. A játékunkban ekkor benne volt a gól, ám krakkói ellenfelünk hatástalanította a próbálkozásainkat. Hyballa ekkor már cserével is próbálkozott frissíteni a játékot: a csapathoz mindössze két napja visszatért Davist honfitársa, Blackman váltotta. A 66. percben Lopes iratkozhatott volna fel a góllistára, kiugratása pillanatában azonban lesen állt. A mérkőzésre 9860 néző váltott jegyet, a hangulat igazán parádésra sikeredett. A két tábor sportszerűen buzdított, hol egy Ria-ria-Hungária hangzott fel a vendégszektorból, hol egy Polska-Polska a hazai B-középből. Persze, mindkét oldalon arra vártak leginkább, hogy gólt kiálthassanak, de a labdák egyik oldalon sem találtak utat a hálóba. A 70. percben Čmelík laposan próbálkozott, a szlovák Peškovič azonban rajta volt a lövésen. Négy perccel később pedig Lopes könnyelműsködte el a tutit, miután Ronan a pálya közepén labdát vesztett. Hibáját Jedlička hozta helyre egy jó védéssel. Hyballa a meccs utolsó negyed órájára csatába küldte az új venezuelai csatárunkat, Ramirezt, aki máris egy szép lapos passzal vétette észre magát. Nem sok kellett hozzá, hogy ezt a mozdulatát gólpasszként könyvelhessük el, de Blackman elől tisztáztak a döntő pillanatban. Ronan a kapus kezébe, Blackman pedig fölé lőtt a folytatásban; Kalmár jó szögből elvégzett szabadrúgása ugyancsak a kapu fölött szállt el. A hosszabbítás perceire az egész stadion ütemes tapsban tört ki, melyre válaszul a lengyelek is feltekerték a hangerőt. A várt hatás pedig majdnem bejött mindkét oldalon. A Cracovia Lopes fejeséből, mi Kružliak próbálkozásából szerezhettük volna meg a vezetést, de mindkét ziccer a kapusok kezében vérzett el. Ez pedig azt jelenti, hogy 1:1-es döntetlennel utazhatunk a krakkói visszavágóra.

Küzdöttünk, akartunk, de gólt csak egyet rúgtunk. Pontosabban kettőt, de ebből az egyiket a saját kapunkba. Van Amersfoot lövése Kružliak lábán irányt változtatva akadt be Jedlička hálójába, de négy perccel később Divkovič kiegyenlített. E pillanatban a lengyelek várják szerencsésebb helyzetben a jövő heti visszavágót, ám mielőtt csüggedni kezdenénk, emlékezzünk arra, hogy egy évvel ezelőtt ugyanilyen eredményt értünk el idehaza a Tbiliszi ellen, a kinti mérkőzésen mégis összejött a továbbjutás. Miért ne jönne össze most is?!

Edzői értékelés:

Peter Hyballa (DAC): „Az első huszonöt percben ideges voltam és csalódott, mert nem tudtuk a saját stílusunkat játszani. Hiába volt a magas letámadás, nem szedtük össze a lepattanókat. Hiányzott a harciasság, nem mentünk bele a párharcokba és túlságosan tiszteltük az ellenfelet. Krízishelyzetbe kerültünk, amilyenbe már a tavalyi szezonban is. Kaptunk is egy gólt, de egy szép találattal összejött az egyenlítés. A második félidőben jobban kihasználtuk a pálya szélét, széthúztuk a játékot, a saját stílusunkban játszottunk. Krakkóban is betalálhatunk, ha hiszünk magunkban. Szükségünk lesz a gólra a továbbjutáshoz, nem szabad megijednünk az Európa Ligától. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, akárcsak a szurkolóinkra, valamint Ľubomír Šatkára, aki utolsó mérkőzését játszotta ebben a stadionban. Távozását meg is könnyeztem.”

Michal Probierz (Cracovia): „Tegnap is azt mondtam, hogy nagyon nehéz meccsre számítok. Az elején kontroll alatt tartottuk a játékot, majd elvesztettük a labdákat, és fokozatosan feljavultak a hazaiak. Mi szereztük meg a vezetést, de sajnos nem rúgtunk még egy második gólt. A szünetben lecseréltem a besárgult Pestkát, mert túl idegesen játszott. Gólt lőttünk idegenben, ami előnyt jelent, de továbbra is dolgoznunk kell a befejezéseken. A felkészülés alatt sokszor változtattam a csapaton, ma a legerősebb összeállításban játszottunk. Bízom benne, hogy szurkolóinkkal hazai pályán kiharcoljuk a továbbjutást.”

FC DAC 1904 - MKS CRACOVIA 1:1 (1:1) 

Európa Liga, 1. selejtezőkör, 1. mérkőzés, MOL Arena, 2019.07.11., 20:30

Játékvezetők: Rade Obrenović (SVN) - Manuel Vidali (SVN),  Tomislav Pospeh (SVN)

Nézőszám: 9860

Góllövő: 44. Divković, ill. 40. Kružliak (öngól),

Sárga lap: 22. Kružliak, 31. Davis, ill. 10. Pestka

DAC: Jedlička - Koštrna, Šatka, Kružliak, Davis (60. Davis) - Vida Máté, Ronan, Kalmár - Čmelík (76. Ramirez), Vida Kristopher (70, Taiwo), Divković

Cracovia: Peškovič - Râpa, Helik, Datković, Pestka (46. Ferraresso) - Hanca, Gol, Dabrowski (84. Dimun), Čečarić (62. Wdowiak) - van Amersfoort, Guimaraes Lopes

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 55% - 41%

Lövések: kapura: 6:4, mellé: 4:6

Szöglet: 5:3

Les: 0:5

Forrás: fcdac.sk