Back to top

Dominik Veselovský: Olyan ez a csapat, mint egy nagy család

Publikálva: 2022, január 12 - 20:40
„Szeretnék folyamatos játéklehetőséget kapni, és gólokkal, gólpasszokkal segíteni az együttest.” A DAC élvonalbeli történelmének a legfiatalabb játékosa, Dominik Veselovský volt a bajnoki ősz végének egyik kellemes meglepetése.
Dominik Veselovský: Olyan ez a csapat, mint egy nagy család

A tizenkilenc éves Dominik Veselovský (szül. 2002. július 19-én) a legfiatalabb futballista, aki valaha pályára lépett a DAC színeiben az élvonalban. 2019 júliusi bemutatkozásakor 17 éves és 2 napos volt. Az Aranyosmarót elleni 2:1-es győzelem alkalmával debütálta, azóta további 9 alkalommal lépett pályára a Fortuna Ligában. A mindkét lábbal ügyes futballista ezen kívül kétszer az Európa-ligában is képviselhette a sárga-kék színeket, a Slovnaft Cup-ban pedig három meccs/egy gól a mérlege. A tehetséges középpályással, aki az U13-tól egészen az U19-es korosztályig képviselte Szlovákiát, az eddigi pályafutásáról, a MOL Akadémiáról a felnőttekig vezető útjáról, a csapatbeli helyzetéről, az ambícióiról és a folyamatban levő téli felkészülésről is beszélgettünk.

Veslo, érdekesség veled kapcsolatban, hogy Plzeň városában születtél…
„Igen, a szüleim ott dolgoztak, és ott is ismerkedtek meg. Ezért születtem a cseh városban, azt követően azonban visszaköltöztünk Szlovákiába. Édesapám Turócszentmártonból származik, édesanyám pedig Ukrajnából. Viszont nem nagyon tudok oroszul, mindössze néhány dolgot értek meg.”

Mondj valamit a pályafutásod kezdeteiről!
„A Turócszentmártonhoz közeli Draskócvölgyében (Dražkovce) nőttem fel, ahol főleg a jégkorong volt közkedvelt, de az édesapám is focizott egykor, én pedig kiskoromtól fogva labdával játszottam. Rabul ejtett a foci, sohasem gondolkoztam más sportágról. A pályafutásomat Turócszentmártonban kezdtem, kilencévesen Rózsahegyre kerültem, ahol a diákok korosztályában szlovák terembajnokok lettünk. Röviddel a tizenhatodik születésnapom után Dunaszerdahelyre igazoltam, mert az itteni akadémia ás a klub egész háttere magas színvonalú, és a legjobb feltételeket kínálja a fejlődésre. A mostani csapatvezetőnk, Antal Gábor akkoriban megfigyelőként dolgozott, és ő fedezett fel. Minden további nélkül rábólintottam a DAC ajánlatára, ahol az U17-es korosztályos csapatba kerültem.”

Rövid idő múlva azonban a felnőttcsapat vezetőedzője, Peter Hyballa az A-csapathoz irányított, két nappal a tizenhetedik születésnapodat követően az élvonalban is bemutatkozhattál. Fokozatosan további játékperceket kaptál a Fortuna Ligában, ás az Atromitosz elleni párharc mindkét felvonásán is pályára kerültél az Európa-ligában.
„Főleg annak örültem, hogy a felnőttek között, jó játékosokkal gyakorolhattam. Úgy gondolom, ez nagyban segítette a fejlődésem.”

A mai napig te vagy klubtörténelem legfiatalabb játékosa, aki bajnoki mérkőzésen pályára léphetett az első ligában…
„Természetesen nagyon örülök ennek, kellemes érzés. Egy nap minden bizonnyal valaki megdönti a rekordom, de bízom benne, hogy ez nem lesz egyhamar (nevet).”

Ígéretes kezdés után két évet kellett várnod az újabb élvonalbeli lehetőségre. A sérüléseken kívül minek köszönhető ez a hosszabb kihagyás?
„A középső középpályás posztján itt mindig nagy a konkurencia, ezért főleg a Somorja és a tizenkilenc éven alatti gárda színeiben futballoztam. Volt egy súlyosabb hassérülésem is, amely miatt négy-öt hónapot voltam kénytelen kihagyni. Főleg a Somorján eltöltött idő volt hasznos számomra, ahol lehetőséget kaptam folyamatosan a második ligában futballozni, amely szintén egy színvonalas bajnokság.”

Németh Antaltól további, de inkább epizódszerepet kaptál a Fortuna Ligában a jelenlegi idény során. Joao Janeiro azonban rögtön az érkezését követően három alkalommal is a kezdőcsapatba jelölt. Hogyan tekintesz vissza a saját szemszögedből az elmúlt félszezonra?
„Remek érzéssel. Már Németh vezetőedző alatt is pályán voltam, de az új mester látta, hogy jól dolgozom az edzéseken, megmutattam magam, így a kezdőcsapatban is lehetőséget biztosított számomra. Motivációként tekintettem erre, mivel két évet kellett várnom az újabb lehetőségre, de meggyőztem saját magamat is arról, hogy képes vagyok folyamatosan az élvonalban futballozni.”

A Joao Janeiro irányítása alatt mutatott jó teljesítményed is hozzájárult ahhoz, hogy a múlt év végén 2024-ig meghosszabbítottad a szerződésed a DAC-ban. Mit szeretnél csapatunkkal elérni, mik a te személyes céljaid?
„Szeretnék folyamatos játéklehetőséget kapni, és gólokkal, gólpasszokkal segíteni az együttest. Jó lenne olyan nagyobb sikereknek is a részese lenni, mint például a Slovnaft Cup döntője, és mindenképpen szeretném a bajnoki címet is elhódítani.”

Annak ellenére, hogy már két és fél éve is a nagycsapat tagja voltál, még mindig a keret legfiatalabb játékosai közé tartozol. Milyen a csapatban elfoglalt pozíciód, és milyen kötelezettségeid vannak a korodból kifolyólag?
„Olyan az együttes, mint egy nagy család, így remekül érzem magam. A koromra való tekintettel nekem kell cipelnem az edzésfelszerelést, ami azonban mindegyik csapatban a legfiatalabb dolga, így abszolút semmi gondom sincs ezzel. Egyúttal igyekszem ezt-azt ellesni az idősebb csapattársaimtól és tanulni.”

És a tapasztaltabb futballisták mit tanulhatnának tőled?
„Például a pálya átlátását.”

Ezen kívül miket tartasz még az erősségeidnek, és miben kellene még fejlődnöd?
„Szerintem jók a lövéseim, a pályán való látásom és a hosszú passzaim. Szeretnék fejlődni a védekezésben, és kapura veszélyesebben futballozni. Remélhetőleg hamarosan megszerzem az első bajnoki gólomat a DAC színeiben. Az ifjúsági kategóriákban átlagos góllövő voltam, főleg gólpasszok terén jeleskedtem. Néha sikerült is betalálnom, és már illene a ligában is gólt lőnöm, hiszen támadó középpályásként szerepelek. Bízom benne, hogy a klubcsapatomban nyújtott jó teljesítményemmel bekerülhetek az U21-es nemzeti csapatba is.”

Néhány napja vette kezdetét a téli felkészülés. Milyen hangulatban folyik a munka?
„Szerintem jóban. A szünetre kaptunk egyéni edzésterveket, ami nagyban segített. Minden rendben van. Bár igaz, hogy nem nagyon szeretem a téli felkészülési időszakot, mert szinté kizárólag csak futógyakorlatokból áll. Túl kell azonban ezen esnünk, mert ebből merítünk erőt az egész év folyamán.”

 

Ez a harmadik téli felkészülésed, amelyet a nagycsapattal abszolválsz. Keményebb a mostani az előzőknél?
„A jelenlegi a keménységével a Hyballa vezetőedző alatt abszolváltra hasonlít, majdnem ugyanilyet abszolváltam egy éve Somorján is. A klubok együttműködésének köszönhetően többé-kevésbé ugyanolyanok voltak, sokat futottunk. Helder edző alatt többet dolgoztunk a labdával.”

Szerinted mi lehet a csapat tavaszi célkitűzése?
„Oda akarunk érni a második helyre, és kiharcolni az európai kupaszereplést. Személy szerint továbbra is folyamatos játéklehetőséget szeretnék kapni, és megszerezni a hőn áhított első bajnoki találatomat is.”

Nagy Krisztián / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies