Back to top

Dominik Veselovský: a jellemből fakadó kreativitás

Publikálva: 2020, július 23 - 15:46
A tehetséges fiatal labdarúgó vasárnap ünnepelte a 18. születésnapját, az új szezonban pedig a Somorja színeiben a felnőttek között is komolyabb nyomot hagyhat.
 Dominik Veselovský: a jellemből fakadó kreativitás

A friss tizennyolc esztendős Dominik Veselovský (szül. 2002. július 19.) a tavalyi szezon elején páros lábbal vetette be magát a felnőtt labdarúgás világába. 2019. július 21-én, tehát két nappal a 17. születésnapját követően mutatkozott be a Fortuna Ligában, méghozzá az Aranyosmarót otthonában elért 2:1-es siker alkalmával a 2019/20-as szezon nyitófordulójában. Ezzel ő lett a DAC élvonalbeli történelmének legfiatalabb labdarúgója. Eddig öt pályára lépése van az első ligában. Két összecsapáson az Európa-liga hangulatába is belekóstolhatott, de azt követően sérülések hátráltatták, így a tizenkilenc éven alatti együttesünkben és a somorjai farmcsapatunkban lendült újra játékba. Az utóbbinál jelentkezett az új idényre való nyári felkészülésre, emellett a napokban részt vett a 19 éven alatti válogatott ellenőrző összetartásán (klubunkat Erik Vinger és Richard Piliar is képviselte).

„Dominik másfél éve érkezett hozzánk, a 2018/19-es idény téli szünetében. Rögtön az ideigazolása után mindenkire jó benyomást tett, folyamatosan jó teljesítményt nyújtott, így az U17-esektől a tizenkilenc éven alattiakhoz irányítottuk. Az új szezonra való felkészülést Peter Hyballa irányítása alatt a felnőttcsapatnál kezdte, de az ő esete is rámutatott arra, hogy az ifjúsági játékosokkal nemcsak erőnlétileg és taktikailag, hanem főleg mentálisan kell sokat foglalkoznunk. Az akadémiáról, de az első csapatból is mindenki levonta a tanulságot, hogy a fiatal játékosokkal nem szabad elhamarkodottan bánni. Dominik tehetsége elvitathatatlan, az elmúlt idényben néhány mérkőzést a Somorja színeiben is abszolvált. Mivel 2002-es születésű, még mindig szerepelhet az U19-eseknél. Jelenleg főleg a pszichológia terén foglalkozunk vele, sokat beszélgetünk vele. Dominik egy ígéretes futballista, kicsit más típus, mint például Malý Matúš. Több kreativitás lapul benne, ami a karakteréből fakad, ám ez egy bizonyos mennyiségű kockázatot is rejt magában. Jobban figyelembe kell vennünk a játékosok egyéni adottságait és eszerint kell velük foglalkozni. Nálunk minden adott ahhoz, hogy egy értékes játékos váljék belőle a felnőttcsapatunk számára. Bernd Storck ismeri a nevét, látta őt játszani, sőt, néhány tesztet is abszolvált már az A-csapattal. Jelenleg azt várjuk Dominiktől, hogy vezéregyénisége legyen az U19-eseknek és szeretnénk minél több lehetőséget adni neki a Somorja színeiben is. Meglátjuk, hogyan teljesít majd és bízzunk benne, hogy a felnőtteknél is kiharcolja a helyét” – mondta a klubunk egyik nagy tehetségéről a DAC sportigazgatója, Jan Van Daele.

Dominik Veselovský tavaly júliusban aláírta élete első professzionális szerződését, amely 2022. június 30-ig köti őt klubunkhoz.

„Dominik egy kicsit specifikus eset abban a tekintetben, hogy már nagyon fiatalon belekóstolhatott a professzionális labdarúgásba a felnőtteknél, ahol az edzők és a szurkolók érdeklődését is felkeltette. Néhányszor az Európa-ligában is pályára léphetett, ami fantasztikus dolog a pályafutására nézve. Talán a szurkolók is megismerték a nevét, amikor megmutatta, hogy a tehetsége magasabb szinten van. Feltételezésünk szerint érdekes pályafutás állhat előtte. A sérülések kicsit megakasztották a fejlődését, vissza kellett őt tennünk a tizenkilenc éven alatti gárdába, ahol jó teljesítményeket nyújtott. Jelenleg a somorjai felnőttcsapat edzésfolyamatába van beosztva, ahol több lehetőséget kaphat ahhoz, hogy fejlessze a tehetségét. Egyúttal ott nem lesz akkora nyomás alatt, mint az első csapatban. Bízunk a további fejlődésében” – tette hozzá az akadémia főedzője, Michal Kuruc, aki a tavalyi szezonban Veselovský trénere volt a tizenkilenc éven alattiaknál. 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Cookies